Oppsummeringsinnlegg for september :)

Heisann! Det er nesten ikke september lenger, høsten er skikkelig i gang og det som gleder meg mest for tiden er kreative prosjekter som fargelegging, en novelle jeg holder på med og planen om å både være med på Inktober og å skrive en gotisk roman i oktober. Jeg vet ikke om jeg får til noen av tingene, men jeg syns det er bedre å prøve og feile enn ikke å prøve i det hele tatt. Den gotiske romanen, som jeg i alt for liten grad har planlagt, handler om Adele Dur på 28 år som er veldig misfornøyd med tilværelsen, men trøster seg med musikaler og å obsesse over Instagram-en til Kamomille "Milla" Moll som var hennes bestevenn da de var ni, men nå har de mistet kontakten og er bare venner på Facebook og Instagram, uten noe kontakt utover det. Milla har med årene blitt utdannet musikalartist og Adele er overbevist om at det må være et perfekt liv. Selv er jeg som regel ganske tilfreds med tilværelsen selv om det selvsagt finnes mange ting å irritere seg over, men det å obsesse over Instagram-en til norske musikalskuespillere mens jeg sammenlikner liv og slikt er litt inspirert av meg og jeg tenkte at om jeg lar dette være et aspekt ved en historie så blir det brukt til noe konstruktivt. Anyway. Milla blir på mystisk vis drept og i stedet for å komme til himmelen eller hva enn som skjer når man dør havner hun på venteværelset som er et slags limbo. Der får hun vite at hun vil bli sendt tilbake til jorden som et spøkelse til en person på jorden som hun må samarbeide med om å løse mysteriet rundt sin død for først når det er løst kan hun gå videre, og den noen hun blir sendt til er altså Adele som tilfeldigvis har evnen til å se spøkelser i ny og ne (Adeles bestevenn nå er naboen Edgar i etasjen over som er et spøkelse og har vært død i årevis, men nekter plent å gå videre før han har fullført et episk musikalmesterverk). Og så handler det om vennskap, om å løse et mordmysterium, om misunnelse og musikaler og jeg har som sagt lite skrevet ned hva angår planer, men det er fullt av ideer oppe i hodet mitt og jeg skal i alle fall prøve. Wish me luck!

Og ellers så ble jeg kjeftet på da jeg var på kino på lørdag for jeg så den nye Sabeltann-animasjonsfilmen fordi jeg var nysgjerrig og liker animasjonsfilm og jeg var jo forberedt på mye barn og en del kaos (fordi det alltid følger med om man ser norske filmer med barn som målgruppe). Og filmen var fornøyelig og imponerende animert av et norsk animasjonsstudio, dessuten var det gøy at det var kort intro før filmen med Terje Formo og Kaptein Sabeltann selv. Det som derimot var teit var at det ble enda mer kaos enn forventet under filmen (to barn som måtte følges ut av salen for å gå på do, et barn som begynte å hylgrine, et som beveget på seg hele tiden) og jeg taklet det greit, jeg bare sukket lavt noen ganger. Imidlertid sukket jeg litt høyere da et barn på rundt fire år som satt to seter unna meg fant frem mobil fordi lys og lyd fra mobiler når jeg er på kino eller teater er det verste jeg vet og det var da jeg fikk kjeft av moren til barnet som sa lavt til meg at det var en barnefilm og da må man forvente barn. Etter det turte jeg ikke lage den minste lille passivt-aggressive sukkelyd eller lyd i det hele tatt, jeg satt musestille og fortet meg ut av salen etter filmen før jeg ringte moren min og klaget fordi det føltes så urettferdig at det var JEG som skulle få kjeft når det var alle de andre som faktisk forstyrret. Og barn som må på do eller som ikke klarer å sitte helt stille er irriterende, men det har jeg forståelse for, men mobiler er faktisk oppriktig plagsomt og ikke noe jeg syns man burde forvente under en barnefilm. Hvis du vet at barnet ditt ikke har tålmodighet til en time og 25 minutter animasjonsfilm uten å finne frem mobilen så er barnet ditt faktisk ikke modent nok for å dra på kino. Da bør du heller vente til filmer kommer på dvd. I det minste ga det meg en fin historie ;)
*
Her er forresten en fin scene fra min nye tv-serie-dille:Netflix hadde premiere på serien "The Politician" på fredag og jeg har så langt sett 5 av 8 episoder i løpet av helgen og fått helt dilla. For det er så smart skrevet, det er skikkelig mørk humor, det er veldig fornøyelig og det lar Ben Platt, som har hovedrollen, synge i ny og ne som en fin bonus. Og det hadde jo et godt utgangspunkt i at fyren bak Glee er en av skaperne bak serien, men ååå, denne serien er verdt å sjekke ut (og så er det så stilig fotografert i en stil jeg har lest kan minne en del om filmene til Wes Anderson og jeg liker skuespillet og karakterene og yay) =D Og her synger Ben Platt i begravelsen til en karakter som dør alt i første episode og det er sååå fint og ja, The Politician er smart mørk komedie-kos.
*
Men da skal jeg oppsummere september, en måned som inneholdt ni bøker (det kunne ha vært åtte om ikke jeg bestemte meg for å lese en bok på 280 sider i løpet av i dag bare fordi jeg hadde lyst til å rekke ni bøker innen oktober og fikk det til) og to filmer. Og hele to av bøkene var i tillegg eksepsjonelt fantastiske så det er jo en fin bonus :) Ellers kommer nok neste innlegg på torsdag tror jeg.

Oppsummeringsinnlegg for september 2019

Bøker

- Å Josephine av Jason

Tørrvittig og ålreit grafisk roman. Terningkast 4!

- Kid gloves av Lucy Knisley

Overraskende interessant grafisk roman om graviditet og sånt. Terningkast 5!

- The wild robot escapes av Peter Brown

Veldig søt og engasjerende robothistorie, fint illustrert i tillegg. Terningkast 5!

- The book of M av Peng Shepherd

Eksepsjonelt oppslukende og medrivende dystopisk roman der folk mister skyggen sin og med det glemmer alt, men til gjengjeld utvikler de magi. Og så blir det en historie om minner, om å overleve og dypest sett likevel en kjærlighetshistorie. Og jeg elsket denne boka og måtte hele tiden kontrollsjekke at jeg hadde en skygge mens jeg leste den. Terningkast 6!

- Pog av Pádraig Kenny

Fantasirikt fortalt om sorg og magi. Terningkast 5!

- The seven husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid

Sååå smart, velskrevet og engasjerende om Hollywood, om en bifil skuespillerinne og hennes syv ektemenn opp i gjennom, fortalt som et intervju med en journalist som har sin egen historie oppi alt sammen. Og denne boka var så hypet opp, men det var med rette for dette er en av de aller beste bøkene jeg har lest i år og nå har jeg lyst til å lese alt av Taylor Jenkins Reid. Terningkast 6!

- Willow Moss and the lost day av Dominique Valente.

Fantasifull og sprudlende fortalt bok. Terningkast 5!

- The Miseducation of Cameron Post av Emily M. Danforth

Ikke særlig fengende, men svært velskrevet og ettertenksom ungdomsbok som var et flott karakterportrett. Jeg merker at jeg trenger å se filmen. Terningkast 5!

- Princess BMX av Marie Basting

Eventyrlig bok som var fengende og lettlest nok til at jeg leste alle 280 sidene av denne boka i løpet av i dag. Utover det vil nok mye her være litt forglemmelig i lengden. Terningkast 4!
*
FILMER

- Toy Story 4 

Rart fortalt, men både fornøyelig og rørende animasjonsfilm som jeg likte godt selv om denne filmen virkelig ikke var en film verden egentlig trengte. Terningkast 4

- Kaptein Sabeltann og den magiske diamant

Imponerende animert, gode karakterer, fine stemmer og artig humor. Vil dog advare om at den blir en slitsom film å se på kino fordi den hadde et veldig masete publikum så selv ville jeg nok anbefalt å enten vente til den kom på dvd eller å lete opp en forestilling som gikk så sent på døgnet som mulig. Terningkast 4!
Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg