The long way to a small angry planet og sånt :)

Heisann! Det er onsdag, livet er fint og jeg koser meg for tiden mye med bøker, Nintendo, Youtube og fargelegging :) Ellers liker jeg at det er spådd mye sol fremover og til og med noen plussgrader sånn at man kan føle et lite snev av vår selv om det er vinter fortsatt. Jeg liker også at Nintendo har Nintendo Direct senere i dag sånn at man får noen oppdateringer på planene deres fremover og at jeg skal jobbe i ettermiddag sånn at jeg faktisk får noe konstruktivt ut av dagen (noe som ikke alltid er tilfelle). For øvrig har jeg laget en underskriftskampanje fordi det er for få forestillinger av animasjonsfilmer på kino på originalspråket og det er bare å skrive under (noe ingen har gjort utenom meg selv så langt så jeg mistenker at jeg er omtrent den eneste som virkelig bryr seg om problemstillingen).

En kul ting forresten er Pixar SparkShorts. Det er et prosjekt Pixar har der folk som jobber hos dem får seks måneder og litt penger og muligheten til å lage egne personlige kortfilmer der de får visst ideene sine og så blir disse kortfilmene igjen tilgjengelige på Youtube. Og jeg elsker dette for det er så mye kreativitet og det er så fine kortfilmer og det viser hvorfor Pixar er awesome.

Så langt har to kortfilmer blitt postet på Youtube og den jeg liker best av de to er Purl:Det finnes også en tilgjengelig kortfilm om roboter som også er skikkelig stilig, men jeg liker hvordan Purl har en historie som er mer relaterbar. Dessuten liker jeg stilen på garnvesenene her en hel del.

Ellers så hadde jeg på søndag en smakebit fra denne boka:


Nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av denne boka og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse :)


The long way to a small angry planet av Becky Chambers

Follow a motley crew on an exciting journey through space—and one adventurous young explorer who discovers the meaning of family in the far reaches of the universe—in this light-hearted debut space opera from a rising sci-fi star.

Det utdraget hentet fra Goodreads sin synopsis for denne boka er nok noe av det nærmeste denne anmeldelsen vil komme å ha en oppsummering av denne boka. For det er egentlig vanskelig å oppsummere denne boka på en god måte, noe som er synd siden dette også er en bok jeg vil at mange skal lese siden jeg likte denne boka skikkelig godt.
Her følger vi Rosemary Harper, så vel som et knippe andre karakterer på et romskip kalt Wayfarer, og så får de et oppdrag som viser seg å bli mer utfordrende enn forventet. Og samtidig er det for min del i hvert fall ikke handlingen som drev denne boka for det skjer egentlig ikke så mye i denne boka, noe som også gjør den litt smak og behag i og med at dette sikkert for enkelte vil være en litt kjedelig science fiction. For min del savnet jeg likevel aldri mer handling i og med at denne boka er helt magisk på andre måter og det er karakterene.
Jeg har lest mange bøker med gode karakterer, men det unike med The long way (forkortet for enkelhets skyld) er hvor virkelige karakterene her føles og hvordan det ikke føles som karakterer som er skapt for boka de er en del av, men hvordan det heller føles som om de lever egne liv utenom historien som boka forteller. Og dette er knotete beskrevet, men jeg tror jeg sjelden har lest bøker der det i så liten grad føles som om karakterene er skrevet og dette mener jeg på den aller beste måten. Og jeg tror alle som har likt f.eks. Firefly eller Stranger Things eller Buffy eller en annen av de seriene der det ligger en del appell i hvor godt skrevne karakterene er vil like denne boka skikkelig godt.
Videre er dette en veldig sympatisk bok som føles håpefull. For jo da, det skjer fæle ting til tider og karakterene møter på utfordringer, men det er likevel alltid håp, det føles alltid som om ting vil ordne seg på et vis til slutt og likevel er denne boka heller aldri naiv. En annen anmeldelse jeg leste på Goodreads kalte dette feel-good sci-fi og det føltes så presist for det er akkurat det dette er.
The long way er ellers en god leksjon i hvordan man skal ha med ulike kulturer, legninger, romvesener, hudfarger og liknende på en måte der det er helt naturlig. Det er en totalt fordomsfri roman som heller aldri overforklarer ting og dette er så fint.
Så ja, denne boka var en fornøyelse og en av de beste science fiction-bøkene jeg har lest, noe som gir meg veldig lyst til å lese oppfølgerne til denne boka. Med det sagt så er ikke denne boka perfekt. Slutten føles litt mer stressende og brå enn resten, som nevnt tidligere så er fokuset på karakterer mer enn handling et grep som ikke vil appellere like mye til alle og det finnes sikkert lesere som heller vil at en bok skal føles som en knyttneve i fjeset enn en klem.
Personlig føler jeg likevel at i dagens nyhetsbilde så trenger man bøker som har alvor og sårhet, men i hovedsak føles håpefulle. Og denne boka er som en varm og god kopp te av en bok, samtidig som den er uendelig godt skrevet og har vel så uendelig godt utviklede karakterer. Og jeg elsker den for det.
Terningkast 5!

Kommentarer

  1. Det har hunnit vara några plusgrader här idag och regnat lite. Det är skönt med varmare väder men nu när det kom regn så kommer det bli så jobbigt halt också :(

    SvarSlett
    Svar
    1. Synd om det blir veldig glatt ja, men varmere vær er fortsatt fint :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg