smakebit og 2018-høydepunkter :)

Heisann! Det er søndag og livet er fint (selv om jeg skulle ønske folk prioriterte blogging og lesing/kommentering av blogger mer siden det etter min mening burde være ganske lett å finne tid til selv i romjulen, men så har jeg heller ikke et liv så ja), dessuten koser jeg meg mye med å lese, spille Nintendo og spise pepperkaker.

Og angående Nintendo så har jeg nå anskaffet "Super Smash Bros. Ultimate"':


Og jeg liker det faktisk veldig godt og da særlig "World of light"-modusen. Riktignok føler jeg selv at jeg er skikkelig håpløs og jeg blir også såpass frustrert at jeg ender opp med små sammenbrudd der jeg skriker til konsollen i ny og ne, men det er en motiverende form for frustrasjon fordi jeg bare har lyst til å prøve igjen og igjen frem til jeg får det til om jeg så må prøve den samme kampen tyve ganger og ende opp med å skifte vanskelighetsgrad til easy mode fordi det tidvis er utfordrende nok.

Ellers har jeg ikke tenkt å anmelde den her, men jeg så Sonja Henie-filmen i går og likte den veldig godt, mye fordi de skapte en så gjennomført usympatisk karakter i Sonja og så mange ganger når det lages filmer om ekte mennesker som har levd fremstilles de som helter. Og jo da, filmen, som har hatt litt skuffende billettsalg i følge hva jeg har lest, hadde sikkert vært mer tilgjengelig for et større publikum om den fremstilte Sonja mer positivt og fokuserte mer på f.eks. kunstløp-karrieren og hva som gjorde henne til den hun var, men da ville det også blitt en mer klassisk og mindre minneverdig film. Nå er dette en film jeg i større grad vil huske og jeg liker hvor kompromissløs Anne Sewitsky har vært som regissør her.

Nok om det. Jeg har to planer for dette innlegget og den første planen er å være med på smakebit på søndag og boka jeg leser nå (som jeg har mål om å lese ut i dag sånn at jeg kan rekke å lese ut en bok til innen 2019 siden ni bøker på en måned er mer tilfredstillende enn åtte) er denne:

Bilde er link til Goodreads-siden om denne boka og er lånt derifra

Dette er boka "The Lady's Guide to Petticoats and Piracy" av Mackezi Lee, en bok som er oppfølger til den kanskje mest fornøyelige boka jeg leste i hele 2017 ("The Gentleman's Guide to Vice and Virtue") og altså, noen bøker er bare så usedvanlig godt skrevet. Språket her er så fint å være i. Og jeg klarer ikke å oppsummere denne boka godt for det er så mye som skjer her, men det er spennende og engasjerende lesning, dessuten elsker jeg Felicity som karakter og en ting jeg liker veldig godt er ellers også hvor feministisk denne boka og budskapet boka har om at det ikke er noen riktig måte å være en kvinne. Et aspekt her er for eksempel det at Felicity selv har ambisjoner om å bli lege, men lever i en tid der dette kun er forbeholdt menn som ikke tar henne seriøst. Og man heier på Felicity, men samtidig vises det også at mens hun møtes av fordommer av menn, så har hun også fordommer selv fordi hun tenker at andre kvinner er teite og overfladiske om de er opptatt av sminke og fine kjoler og slikt. Siden jeg selv aldri har lært meg å sminke meg og er veldig lite overfladisk, men svært glad i å lese så kan det godt hende jeg selv trenger å lære det Felicity lærer i denne boka om at hun ikke er noe bedre eller smartere nødvendigvis bare fordi hun er opptatt av lærdom fremfor skjønnhet og mote. Et annet aspekt er at Felicity tidlig nevner noe om at hun føler seg håpløs i sosiale settinger da en tidligere venninne der påpeker at det å føle seg håpløs er normalt og om noen virker veldig veltilpassede så kan det hende de bare er bedre til å late som. Selv tenker jeg at dette, så vel som altså budskapet om at det finnes så mange måter å være en kvinne på der ingenting er mer rett eller feil enn noe annet, er ganske viktige budskap å ta med seg videre.

Her er ellers noen smakebiter:

“You're trying to play a game designed by men. You'll never win, because the deck is stacked and marked, and also you've been blindfolded and set on fire. You can work hard and believe in yourself and be the smartest person in the room and you'll still get beat by the boys who haven't two cents to rub together. So if you can't win the game, you have to cheat. You operate outside the walls they've built to fence you in. You rob them in the dark, while they're drunk on spirits you offered them. Poison their waters and drink only wine.”
*
The room is warm and smells like dust, and just the presence of so many books makes it easier to breathe. It’s remarkable how being around books, even those you’ve never read, can have a calming effect, like walking into a crowded party and finding it full of people you know.
*
“Every time you rolled your eyes and every little smart remark you made about how silly it was for girls to care about their looks. You refused to let me--or anyone!--like books and silks. Outdoors and cosmetics. You stopped taking me seriously when I stopped being the kind of woman you thought I had to be to be considered intelligent and strong. All those things you say make men take women less seriously--I don't think it's men; it's you. You're not better than any other woman because you like philosophy better than parties and don't give a fig about the company of gentlemen, or because you wear boots instead of heels and don't set your hair in curls.”
*
Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese :)
*
Ellers skal jeg oppsummere desember om noen dager, men jeg tenkte i dag å oppsummere året på en liknende måte som jeg har gjort tidligere år (jeg har byttet ut noen kategorier og laget min egen vri, men det er sikkert ok). God fornøyelse :)

Hva gjorde du i 2018 som du aldri har gjort før?
Jobbet på Norsk Gallup som telefonintervjuer (og jeg tjener lite og det er ikke så mange dager i uka, men jeg trives mer med jobben enn jeg forventet å gjøre, dessuten går faktisk tiden ganske fort når jeg er i gang)

En annen ting jeg gjorde i 2018 som på ingen måte var planen egentlig var å lage en ny blogg. Jeg liker denne bloggen godt altså og kan nok finne meg godt til rette her, men det er en del av meg som faktisk føler et snev av sorg nærmest over alle innleggene som ikke finnes igjen fordi blogg.no mistet dem eller rotet dem bort i. Det finnes så mange oppsummeringsinnlegg og anmeldelser og personlighetstester og annet som jeg veldig gjerne skulle hatt muligheten til å titte på igjen, om ikke annet så for nostalgiens del. 

Beste teateropplevelse:
Jeg har sett mye teater i år, men høydepunktet er definitivt Hamilton (jeg klarer fortsatt ikke helt å tro at det faktisk hendte, det var som en uendelig magisk drøm). Av norske teateropplevelser ga jeg terningkast 6 til både Snøfall, Flashdance OG Phantom of the Opera og jeg har veldig lyst til å se alle disse stykkene på nytt, dessuten syns jeg selvsagt Lion King som musikal på West End også var en svært fin opplevelse

Hvilke land har du besøkt det siste året?
Både England, Sverige og Danmark har jeg faktisk fått besøkt i år og det er jeg jo veldig fornøyd med :)

Hva ønsker du deg neste år som du har savna?
Det jeg ønsker meg aller mest for 2019 er en mer stabil økonomi. For jeg har jo aldri vært direkte rik, men frem til begynnelsen av november har jeg fått enten arbeidsavklaringspenger eller tiltakspenger fra Nav og da kom det jo inn noe annenhver uke, men de siste månedene har det ikke vært noe sånt og mens jeg har fått jobben på Norsk Gallup tilsvarer det kun 1800 kr ca annenhver uke mens pengene jeg skal få siden jeg har kommet inn på Nav-programmet KVP ikke vil komme inn før slutten av januar. Med andre ord har det vært litt ekstra vanskelig økonomisk de siste månedene og det vil jo bedre seg, men det gjør at det jeg virkelig ønsker aller mest for 2019 er en mer stabil økonomi. Jeg trenger tryggheten det ville gitt.

Hvilken TV-serie var den beste du så?
Crazy Ex-Girlfriend definitivt, har fått helt dilla. Utover det har jeg sett ting som Merlin, Fuller House og Full House og egentlig var planen å skaffe HBO igjen før jeg droppet det fordi jeg hadde nok å se på med Youtube og Netflix. Vi får se hva det nye året bringer.

Hvilken bok er den beste du har lest i år?
Space Opera av Catherynne M. Valente var nok en klar favoritt. Dette er basically Eurovision i Verdensrommet og en særdeles underholdende og karolinsk sci-fi der jeg nøt hvert sekund. Andre favoritter var Girl made of stars av Ashley Herring Blake og This is how it always is av Laurie Frankel og av norske bøker likte jeg Nordlys: Reisen til Jotunheimen av Malin Falch (jeg har så lyst til å være sååå flink til å tegne og jeg vet ikke om det er mulig og utvikle et så stort kunstnerisk talent i voksen alder, men likevel) og Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato (sistnevnte også en jeg gjerne skulle hatt talentet til) best antakelig. Og det er sikkert mye annet jeg kunne ha nevnt, jeg kommer jo antakelig til å ende opp med 107 leste bøker i år ;)

Hva slags musikk har du hørt mest på?
Mean Girls-musikalcden i følge Spotify. Utover det var ikke 2018 et like godt år for nye musikalcdoppdagelser som 2017, men jeg lyttet mye til gamle favoritter og det ble nok som vanlig en karolinsk miks av musikalmusikk, Sara Bareilles og Eurovision-favoritter.

Hva ønska du deg? Og fikk?
En jobb (selv om det ikke er mye jobb eller mye lønn er det jo en jobb). Dessuten har det riktignok glidd litt ut i romjulen, men jeg lærte i november og mye av desember hvordan det var veldig lett å skrive 1000 ord hver morgen om man måtte gjøre det før man spilte Nintendo eller dro noen steder og jeg fant ut at det faktisk var mulig å finne tid til skriving hver dag uten at det gikk på bekostning av Nintendo, bøker og andre sysler så jeg tror et av de klareste målene mine for 2019 rett og slett er å skrive 1000 ord hver dag. Om det blir mer ord noen dager så er det jo supert, men om jeg bare klarer å få til 
1000 ord hver dag og gjør det til en rutine så vil det alene tilsi veldig mye på et år. 

Hva gjorde du på bursdagen din?
Feiret med nær familie og spiste Crispy Duck fordi jeg fikk taco servert kun få dager tidligere.

Hvilke var de beste filmene du så?
Coco var den fineste, så vel som den mest rørende filmen jeg så i år. Jeg elsket Shape of Water og Mary Poppins Returns i tillegg, og jeg ble også veldig glad i Love, Simon, men Pixars Coco er filmen som stjal hjertet mitt <3

Ønsker og planer for det nye året:
Det største ønsket mitt er å få sett Ringaren i Notre Dame-musikalen på Gøteborg Opera i løpet av våren (det er muligens ingen veldig realistisk drøm, men på den annen side var jo ikke Hamilton veldig realistisk det heller og det hendte likevel). Målene mine er å sende ting til forlag oftere, spare penger til kurs (innen tegning, skriving, dubbing og annet som høres interessant ut), få en jobb til minst (jobber 25% nå og ønsker å jobbe oppimot 100% helst) og altså å skrive 1000 ord hver dag og så blir alt jeg skriver utenom det bonus. Ellers skal jeg selvsagt delta på Nanowrimo, jeg skal gjenoppta tidligere musikalprosjekter (En mann ved navn Ove-musikalen jeg begynte på i 2017 for eksempel) og jeg skal oversette minst én til musikal fra engelsk til norsk for moro skyld. 


Med andre ord kan 2019 lett bli spennende og jeg gleder meg til å sette i gang :)

Kommentarer

 1. Den boken kände jag inte till, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Känner inte till den boken eller författaren. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Har läst boken innan och vill läsa den där snarast! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Har läst boken innan och vill läsa den där snarast! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbit, låter som intressant läsning. Och vem vill inte läsa roliga böcker?

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten - fanns en del att tänka på där!

  SvarSlett
 7. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Det var en okänd bok för mig. Jag gillar ordet petticoat! Tack för smakbiten och gott nytt år!

  SvarSlett
 9. Takk for smakebit, og fin liste! Er det fast jobb du har fått på Norsk Gallup? Gratulerer uansett!

  Ellers hadde jeg i utgangspunktet ingen planer om å se Sonja-filmen, men jeg fikk morsomt nok litt mer lyst til å se den etter å ha lest det du skriver om den, i og med at jeg er helt enig i at usympatiske hovedpersoner er mer interessante enn helter.

  SvarSlett
 10. Vær så god angående smakebiten og ja, det er fast jobb på Norsk Gallup, takk for gratulasjonen. Ellers fint at listen falt i smak og at jeg ga enkelte mer lyst til å se Sonja-filmen for den er ganske fascinerende :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg