Komponistserien: Lin-Manuel Miranda =D

Heisann! Det er mandag og siden sist har jeg fått en niese som jeg tenker på som Pi fordi hun visstnok ble født kl. 3.14 og jeg tross alt er litt nerd. Utover det har jeg spilt masse The Wild at Heart (som jeg kanskje må skrive om en eller annen gang) og andre tv-spill, jeg har et novelleprosjekt og jeg har store planer om å fortsette å bake ting (i morgen blir det Toro Brownies og så skal jeg knuse Maltesers og blande inn i røren sånn at det blir en slags Maltesers Brownies) en gang i uka fremover fordi jeg syns det er gøy å drive med. 

Men nå tenkte jeg å fortsette komponistserien min og siden Lin-Manuel Mirandas bursdag er 16. januar og det er på søndag tenkte jeg at jeg like godt kunne skrive om ham i denne omgang. I likhet med da jeg skrev om f.eks. Sondheim skal det innrømmes at det har vært ganske vanskelig å velge ut bare syv yndlingssanger av Lin-Manuel Miranda og det finnes sikkert mange sanger jeg kunne valgt i stedet for de syv jeg har valgt, men sangene jeg trekker frem har jeg det mest personlige forholdet til så derfor. Uansett håper jeg dette er geeky, informativt og underholdende og jeg har kost meg med å skrive om en av mine store idoler. Neste innlegg kommer om noen dager så da bables vi.

Lin-Manuel Miranda


Lin-Manuel ble født i midten av januar 1980 i New York av foreldre med bakgrunn fra Puerto Rico. Han vokste opp i et nabolag fullt av musikk og ble selv interessert i musikaler som barn da han så Les Miserables. I tillegg ble han tidlig interessert i hip hop og RNB, noe som senere ville gjenspeiles i musikalene han endte opp med å skrive. Lin-Manuel studerte teater på College der han også skrev førsteutkastet til In the Heights; en musikal inspirert av miljøet Lin-Manuel vokste opp i som også ville bli hans gjennombrudd. I begynnelsen av tjueårene jobbet Lin-Manuel som lærer en periode. Dessuten prøvde han seg som skuespiller og var med i hip-hop improv-gruppa Freestyle Love Supreme mens han fortsatte å jobbe med In the Heights, som endelig hadde sin premiere på Broadway i 2008. In the Heights (som omsider ble film i 2020, dog med forsinket premiere i 2021) endte opp med å vinne flere priser under Tony Awards og etablerte Lin-Manuel Miranda i musikalenes verden som en spennende komponist. I In the Heights finner vi hip hop, salsa og mer klassisk musikalmusikk i en flott og personlig blanding som føltes forfriskende og nyskapende fra første stund og som viste hva musikalmusikk også kan være. I flere perioder har det vært musikalkomponister som har utviklet sjangeren videre som Sondheim og Jonathan Larson og Lin-Manuel Miranda har vært en veldig essensiell del av det nye millenniets musikalhistorie og det er jeg veldig glad for.

Etter In the Heights fortsatte Lin-Manuel Miranda å vise at han hadde flere talenter. Han har oppigjennom vært komponist, låtskriver, skuespiller, dramatiker, produsent og også regissør (med Tick Tick Boom) og mens en del av meg nesten er litt misunnelig over at en person har så mange talenter og får til så mye, så er det også veldig lett å unne Lin-Manuel Miranda hva som helst. Ikke bare fordi han åpenbart er veldig hardtarbeidende, men også fordi han har en så sterk entusiasme og lidenskap rundt alt han gjør. Det er et smittende engasjement rundt alle Lin-Manuel Mirandas prosjekter og en følelse av at det betyr så mye for ham og det er noe jeg i alle fall heier veldig på. I 2015 kom en ny musikal av Lin-Manuel Miranda som er veldig lite kjent og som det nesten ikke har vært noe fokus på (not). Jeg bare tuller selvsagt for det var jo en del som kjente til Lin-Manuel Miranda etter In the Heights (og andre musikalprosjekter som han var med på som Bring it on: The Musikal der han samarbeidet om musikk og sangtekster med Tom Kitt), men i 2015 kom Hamilton som tok over verden i en periode og ble en enormt stor suksess. Selv brukte jeg sikkert 90% av høsten 2015 på å spille et teit Maxi Yatzy-spill jeg fant på nettet utelukkende som en unnskyldning for å lytte gjennom Hamilton-musikalcden utallige ganger (i følge Spotify Wrapped lytta jeg til Hamilton-cden over 300 ganger mer enn cden jeg hadde lytte nest mest til i 2015, noe som sier litt). Hamilton vant alt av priser man kan tenke seg og jeg er fortsatt utrolig glad for at jeg fikk sett Hamilton på teater i London i 2018 (noe som var så fint at jeg var oppriktig trist nyttårsaften det året fordi jeg ikke lenger ville være i året jeg så Hamilton på teater, noe som er den helt motsatte følelsen til det jeg følte nyttårsaften 2020).

Etter Hamilton har Lin-Manuel Miranda hatt mange spennende prosjekter, blant annet hos Disney med musikk i Moana og Encanto, musikk i Sonys animasjonsfilm Vivo og flott regi av Tick Tick Boom og han fortsetter å leve opp til det de synger i Hamilton «why do you work like you’re running out of time», noe jeg er glad for.

Jeg er nemlig veldig fan av Lin-Manuel Miranda. Etter min mening lager han ekstremt fengende og kul musikk som er superlett å få på hjernen uten at det egentlig gjør så mye og jeg liker hvor gøy jeg har hatt det med å synge flere av Lin-Manuel Mirandas sanger for meg selv opp igjennom. Og det finnes sikkert ting å kritisere med Lin-Manuel Miranda, som med alle andre, men for meg er han en jeg er veldig glad for at finnes fordi det er så tydelig at han virkelig elsker musikalen som kunstform og at han brenner for å fortelle historier. Og jeg har jo egentlig liten interesse for hip-hop, men jeg elsker rap i Lin-Manuel Mirandas musikaler og det sier noe. For meg er Lin-Manuel Miranda super og absolutt verdt å skrive om i komponistserien min. Yay!

* 

Syv sanger av Lin-Manuel Miranda som jeg er litt ekstra glad i 


- When you're home fra In the Heights 

Det er så mange fine sanger i In the Heights, men jeg liker denne sangen så godt. Jeg liker melodien, rytmene og stemningen i denne sangen så himla godt, dessuten er dette en så fin historie om stedet man kommer fra og tingene man minnes når man kommer hjem. Og det er så fin kjemi mellom karakterene Nina og Benny og man merker liksom den kjemien så godt i denne sangen, en sang som jeg har likt veldig godt veldig lenge :)


- 96 000 fra In the Heights

Jeg har en del i denne sangen som eier hjertet mitt ekstra mye uten at jeg kan forklare helt hvorfor og det er når Benny synger "For real though, imagine how it would feel going real slow down the highway of life with no regrets, and no breaking your neck for respect or a paycheck". Det er en sånn flyt over akkurat den delen som jeg er så glad i og det er jo også denne delen av denne sangen som jeg oftest går rundt og synger for meg selv. Men bare ååå, denne sangen er en av de aller mest fengende sangene jeg vet om, jeg ELSKER den. Den er så glad liksom og har så god stemning og jeg liker tematikken fordi det er veldig relaterbart å dagdrømme om hva man ville gjort om man vant masse penger. Dessuten lever jeg for hvordan alle lagene bygges oppå hverandre liksom, hvordan alle etter hvert synger sin del samtidig og det likevel aldri blir kaotisk, men bare innmari gjennomført kult rett og slett. Og jeg syns denne scenen alene er grunn nok til å se In the Heights-filmen (som nå finnes på dvd og så vidt meg bekjent på HBO, uten at jeg kan garantere for at sistnevnte er fakta siden jeg ikke har HBO for tida selv), den er helt episk!


- Satisfied fra Hamilton

Videoen jeg deler er en av de mange videoene til et geni jeg følger på Youtube som lagde hele Hamilton-musikalen i Animal Crossing. Og Satisfied er en annen sånn sang jeg liker veldig godt å synge for meg selv, i dette tilfellet fordi den er så rask at den er skikkelig vanskelig å synge og derfor en kjekk utfordring. Uansett så er det mye jeg liker med Satisfied; den er smart, flott fremført, forteller en god historie og har en skikkelig super melodi og tekst. Jeg blir bokstavelig talt veldig "satisfied" av denne sangen og har gjort et håpløst forsøk på å oversette den til norsk, men konkludert med at Hamilton har litt for mange ord til å oversette og at et godt alternativ til å sette opp Hamilton på norsk hadde vært om noen skrev en norsk rap-musikal om f.eks. Edvard Grieg eller Munch eller noe sånt. - You'll be back fra Hamilton

Fun fact: denne sangen har i flere år vært ringetonen min og jeg endte opp med å diskutere Hamilton i noen minutter med mannen som ekspederte meg på en bokhandel i København for noen år siden fordi han kjente igjen ringetonen min fra Hamilton da mobilen min ringte. Good times :) Anyway, jeg dagdrømmer noen ganger om hvor flott det virker å være musikalartist og da er King George og prinsene i Into the Woods de rollene jeg har mest lyst til å spille fordi jo da, man bør sikkert være flinkere til å synge enn jeg er for de rollene, men det virker som slike roller der sjarm og å være litt overdramatisk kan ta igjen for eventuelle vokale begrensninger og jeg tror jeg kan få til å være passelig morsom og melodramatisk. Og så bare elsker jeg denne sangen, jeg syns den er skikkelig genial og smart og det er liksom ikke uten grunn at dette skal fortsette å være ringetonen min så lenge som mulig. 


- How far I'll go fra Moana

Jeg liker litt at begge de animerte Disney-filmene der Lin-Manuel Miranda har vært involvert har folk med litt annerledes stemmer enn i mange andre animerte Disney-filmer. Auli'i Cravalho synger absolutt veldig bra, men hun har også en sang som kler stemmen hennes utrolig godt og det er også en sang som ligger i et leie som føles tilgjengelig for flere vokaltyper enn hva er tilfelle med sanger til en del tidligere Disney-heltinner og det samme er tilfelle med Encanto også. Jeg tenker at dette er noe som betyr mye for folk som elsker å synge, men som ikke er en klassisk sopran, men heller en Alto eller en Mezzo-Sopran for eksempel, det å vise at de har stemmen til Disney-heltinner de og hvis det gir mening. Uansett så er denne sangen veldig Disneysk og flott og den er også veldig relaterbar og ja, jeg liker denne sangen innmari godt.


- I'll march to the beat of my own drum fra Vivo

Vivo kom ut i høst og er verdt å sjekke ut på Netflix fordi den er en av de mest Pixar-aktige filmene som ikke er laget av Pixar som jeg har sett, noe som er ment som et kompliment. Vivo er ikke en perfekt film, men den er veldig fin og den har mye god musikk, deriblant denne sangen som jeg ikke selv helt kan forklare hvorfor jeg liker så godt. For dette er på mange måter en ganske slitsom og masete sang og likevel så er den sang jeg hadde veldig dilla på i fjor høst fordi den er så himla fengende. Den er dessuten flott fremført av 13-årige Ynairaly Simo, som har en unik karakter i stemmen sin og som i tillegg rapper som en gud til tider her. Og så kan jeg relatere meg veldig til denne sangen for den handler om å være den som ikke passer inn og å være den som tar litt for stor plass og som er litt for individualistisk. Jeg tror mange kan se seg selv i denne sangen og det gjør den super selv om den er litt masete på sett og vis. 


- Surface Pressure fra Encanto

Man kan argumentere for at alle sangene i Encanto hadde fortjent å trekkes frem for de er alle veldig bra. We don't talk about Bruno er for eksempel enormt fengende, Waiting for a miracle er sår og fin, Dos Oruguitas er helt nydelig (og en sterk kandidat til å vinne beste sang under Oscar tror jeg, just saying) og likevel, sangen jeg personlig liker aller best i Encanto er Surface Pressure. Noe av greia er hvor unik Jessica Darrows stemme er; den er så mye mørkere enn man er vant til, men så har den så mange lag for den er så røff mye av tiden, men så har den øyeblikk der den er veldig myk, noe som krever mye av en vokalist, men Jessica Darrow eier denne låta skikkelig. Noe annet igjen er hvordan denne sangen er enormt relaterbar for så mange (kommentarene til videoen her viser veldig hvor personlig denne sangen er for folk), sånn i tillegg til at den er ekstremt fengende og har en skikkelig kul rytme. Og så er animasjonen flott og scenene her brilliante og ja, jeg syns dette er en fantastisk sang :) 

Kommentarer

  1. Jeg syns Lin-Manuel Miranda virker som en oppriktig sympatisk person, og jeg bør sikkert sjekke ut noen av musikalene hans, for jeg trur det kan være noe jeg ender opp med å like ganske godt. Jeg husker jo at jeg fikk lyst til å se In the Heights da du posta trailer til den her på bloggen, mest fordi den hadde så fine, varme farger og virka oppriktig kul.

    Og gratulerer som tante igjen :)

    SvarSlett
  2. Takk for gratulasjonen (selv om det viser seg at hun dessverre ikke kan kalles Pi likevel av ymse grunner) angående å bli tante og ja, Lin-Manuel Miranda virker veldig sympatisk og jeg håper du etter hvert sjekker ut noen av musikalene hans.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg