Encanto og Tre nøtter til Askepott =D

Heisann! Det er mandag, livet er fint og jeg skal i morgen jobbe åtte timer i en bokhandel (hvordan dette har skjedd er nøyere skissert i forestående to innlegg). Ellers så er jo livet altså fint på mange måter fordi skriveprosjekter og tegneutfordringer og Nintendo og fine bøker jeg leser, men jeg merker også at hjernen min har blitt litt frynsete i det siste fordi jeg har lest litt for mye nyheter og det er så mye usikkerhet. Selv er jeg ikke så redd for omikron og jeg føler meg ganske trygg når det gjelder pandemien siden jeg har fått 3 dose av vaksinen i tillegg, men jeg er litt stressa av at det kommer nye tiltak hele tiden tilsynelatende for tida og at man ikke lar tiltak vare en uke en gang før det kommer nye tiltak. Det er ganske slitsomt å ikke kunne legge planer eller vite hva man skal forholde seg til når ting endrer seg hele tiden og jeg har hatt noen små nesten-sammenbrudd i det siste fordi det er en del tiltak det ikke føles som jeg vil takle. Som hvis teatre/kinoer stenges ned igjen fordi kultur er superviktig for meg og fordi jeg skal i operaen egentlig på lørdag som kommer og har et par ting fremover som jeg virkelig ønsker å se på kino. Eller om de hadde stengt ned butikker utenom matbutikk/apotek fordi det hadde vært skikkelig dritt å endelig få en julehjelper-jobb på bokhandel og så bare fått jobba noen få ganger før butikken ble stengt. Og jeg vet at ting ordner seg og er alt i alt optimist på vegne av fremtiden, men man blir jo litt preget av at katastrofemodusen fra mars 2020 i stor grad er så mye tilbake nå, jeg blir bare veldig sliten av alt rundt pandemi og sånt for tida. Jeg har lovet mamma å lese mindre nyheter, tenke mindre og jeg vet også at jeg alltids kan kontakte Rask Psykisk Helsehjelp igjen hvis noen av de tingene jeg frykter mest skulle skje og jeg trenger noen å prate med. Ting ordner seg på et vis, jeg er bare ganske sliten og lei.

Nok om det. Nå tenkte jeg å dele to små anmeldelser av to filmer jeg har sett i det siste, nemlig Encanto og Tre nøtter til Askepott. 

Her er trailer for Encanto:


Og her er trailer for Tre nøtter til Askepott: 


Nå kommer min anmeldelse av disse to filmene og så kommer neste blogginnlegg om noen dager. Vi bables :) 

Encanto og Tre nøtter til Askepott 2021


Encanto


Encanto er på papiret en ganske klassisk historie om Mirabel som er den eneste alminnelige i en familie der alle har en magisk evne de bruker til å hjelpe til i den colombianske småbyen der de bor. Når Mirabels familie og magien deres står i fare må Mirabel redde situasjonen, men får hun det til og hvordan redder man egentlig magien?

Det er litt vanskelig å skrive et synopsis for Encanto som fenger for historien høres ganske typisk ut, noe som egentlig er litt synd siden Encanto som film er overraskende sofistikert. For min del visste jeg umiddelbart at jeg likte Encanto veldig godt på grunn av den fengende musikken og den flotte animasjonen, men når det gjaldt filmen ellers så måtte jeg tenke litt mer enn jeg ofte må med Disney-filmer. Noe som jeg likevel syns er ganske fint for Encanto har en veldig god historie, det er bare det at den føles mer som en magisk realistisk fabel enn den typen mer rett frem helt vs. skurk-historien som Disney oftere forteller. Encanto er en film full av magi, men konflikten handler mer om ukonkrete ting som forventninger og følelser og mens det går litt utover dramaturgien at historien ikke følger spillereglene man oftest forventer, så gjør det også at jeg tror veldig mange kan relatere seg til Encanto på en annen måte enn med mange andre av Disneys animasjonsfilmer.

Og så er det jo altså superfengende musikk. Noe som selvfølgelig ikke burde overraske noen som helst siden Lin-Manuel Miranda står for musikken, men det er fortsatt en av høydepunktene i Encanto. Utover det har Encanto skikkelig fine karakterer, flott animasjon og et hus som er som en egen karakter i seg selv.

Encanto er kort oppsummert en super animasjonsfilm som kanskje ikke er like tilgjengelig og umiddelbar som mange andre av Disneys animasjonsfilmer, men som tar igjen dette på å være veldig interessant og fascinerende med en flott colombiansk setting, så vel som en historie som unngår alle de teite øyeblikkene som ofte er med i nyere animasjonsfilmer for barnas skyld. Her er alle ting som bare er tull eller popkulturelle referanser droppet og det tjener Encanto veldig.

Terningkast 5!

*

Tre nøtter til Askepott 2021


Til forskjell fra mange andre har jeg ikke et sterkt nostalgisk forhold til Tre nøtter til Askepott-filmen som alltid sendes på Julaften. Min yndlingsversjon av Askepott er filmen Ever After og til dels Askepott slik hun fremstilles i musikalen Into the Woods og mens jeg liker Tre nøtter til Askepott, så er den ikke noe jeg MÅ se. Likevel var jeg nysgjerrig på den nye Tre nøtter til Askepott-filmen. Ikke fordi det føltes som en film man virkelig trengte, men fordi det virket interessant å se en norsk tolkning av en film som føles så gjennomnorsk pga. Knut Risans fortellerstemme, men som jo er tsjekkisk. Og Tre nøtter til Askepott 2021 er ganske så fin.

Historien er i stor grad den samme klassikeren som vi alle jo kjenner, men jeg syns 2021-versjonen har greid veldig bra å både føles tro mot originalen og å være nyskapende på noen områder (som en gay love-historie mellom de to bestevennene til prinsen for eksempel). Det er noe for de fleste her og det er godt fortalt og mye av det handler om skuespillet.

Askepott kan lett bli en litt flat karakter, men Astrid Smeplass er veldig fin i denne rollen og fremtrer som både skikkelig sympatisk og veldig pen. Cengiz Al på sin side er flott som prinsen og Ellen Dorrit Petersen er herlig ond som stemora.

Videre er filmen faktisk i all hovedsak spilt inn i Norge, noe som sikkert har litt med pandemien å gjøre, men som også gjør denne filmen til god norgesreklame med de flotte vinterkledde landskapene og de gamle husene og alt sammen. Og jeg liker stemningen og ugla og ja, jeg syns denne filmen gjør veldig mye riktig.

Om jeg skal kommentere på noe så ble jeg litt døsig på slutten og det kan være fordi jeg hadde jobbet tidligere på dagen og fordi hjernen min er litt sliten for tiden, men det kan også handle om at filmen går litt på dødtid noen ganger. Det er også noen forsøk på fatshaming-humor rundt stesøstera til Askepott som føles helt unødvendig. Og alt i alt føles denne filmen jo fortsatt ikke som en film man trengte.

Men likevel, alt i alt er dette ganske bra. Terningkast 5!


Kommentarer

  1. Gratulerer med jobb i bokhandel! Håper du trives og at du får fortsette å jobbe der også når jula er over og til tross for pandemi.

    Jeg hadde ikke hørt om Encanto før jeg leste om den på din blogg, men så er jeg heller ikke så oppdatert på Disney-fronten nå som jeg var da jeg var liten. Det høres kult ut med magisk realisme i en Disney-film, og det virker også smart å plassere den i en latinamerikansk setting, som jo er en del av verden med en sterk tradisjon for magisk realisme. Gøy at også nye Tre nøtter til Askepott var en god film, men det virker veldig unødvendig med fatshaming i 2021. Syns også at de fatshamer hun første som prinsen danser med i originalfilmen, men det er litt lettere å se mellom fingrene med i og med at filmen tross alt er noen år gammal og det var mindre bevissthet rundt denslags på 70-tallet, selv om det selvfølgelig ikke var greit den gangen heller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, håper selv på flere vakter, selv om ting er litt usikkert pga. tiltak mot pandemien og litt forskjellig. Det hadde vært topp om det ble fast jobb etter jula <3

      Og magisk realisme gjør seg veldig fint i Encanto, som er en veldig fin film. Tre nøtter til Askepott var også en god film, men ja, fatshaming er dårlig humor uansett og særlig i 2021, da filmskapere burde vite bedre.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg