Come from away =D

 Heisann! Siden sist har jeg sett alt av Schmigadoon! og yndlingsscenen min der er denne:


Aaron Tveit er jo for det første en veldig pen mann, men han er også skikkelig god i denne rollen og synger superfint, dessuten liker jeg teksten (som visstnok er ganske inspirert av Soliloquy fra musikalen Carousel) veldig godt i tillegg, slutten særlig er skikkelig min humor :)

Videre har jeg spilt en del Mario + Rabbids, jeg har kjøpt ny notatbok og nye tusjer utelukkende fordi pakningen tusjene var i og designet på notatboka var så pent og jeg har begynt på en gatelyktregnbue-tegning inspirert av dette bildet :) 

Og så har jeg sett Come from away på Apple Tv + (som jeg har skaffet for å ha det i én uke, første uka er gratis, sånn at jeg kan se Schmigadoon, Come from away og Wolf Walkers, men så avbestille det igjen før det begynner å koste penger) og her er en påminnelse om at Me and the sky er beste sangen:


Uansett, Come from away ble filmet fra scenen i mai 2021 (som en respons på pandemien) og har fra og med i dag vært tilgjengelig på Apple Tv +, noe som jeg selvsagt har frydet meg over. Og nå har jeg sett Come from away og kan dele min anmeldelse. Yay! God fornøyelse og så kommer neste innlegg om noen dager :)

Om Come from away

 

En tirsdag for tjue år siden satt jeg i bilen til mamma da nyhetene på radioen fortalte om terrorangrepet i New York. Det var en del av meg som ikke helt skjønte alvoret da og som ikke forsto hvordan to tårn bare kunne rase sammen på den måten World Trade Center gjorde, men jeg forsto instinktivt at det som hendte den dagen var noe man ville huske for alltid. Siden jeg var en ung og naiv 16-åring den gang husker jeg at jeg nevnte til mamma at det var dette og kronprinsbryllupet vi ville huske best etter 2001 og hun påpekte, ganske riktig, at vi nok ville huske 11. september mer. Og det føles helt rart at det er 20 år siden i disse dager, men det gjør det også skikkelig riktig at jeg har sett musikalen Come from Away, som både handler og ikke handler om akkurat 11. september 2001 og dagene som fulgte.

Og man skulle ikke tro at en musikal om 11. september skulle funke, men Come from Away funker fantastisk, noe jeg personlig tenker at handler mye om at musikalen strengt talt i liten grad fokuserer på selve angrepet. I stedet følger musikalen (som er basert på sanne karakterer og hendelser) den kanadiske småbyen Gander der 38 fly med til sammen 7000 passasjerer lander når den amerikanske luftlinjen lukkes 11. september og forblir lukket dagene derpå. Der følger vi personer fra Gander og passasjerene i et par forvirrende dager der alt er usikkert, før passasjerene endelig kan reise videre til USA igjen.

Med andre ord er dette en historie om gjestfrihet, om møtet med mennesker og om noe som kanskje på en måte er et lite kapittel i den store historien om 11. september, men som her behandles som en viktig fortelling. Noe det jo også er. For det er en slik varme i denne historien, en så positiv energi som gjør at dette føles som en først og fremst håpefull historie, hvor enn mye den også selvfølgelig preges av alvoret rundt situasjonen som førte alle disse flypassasjerene til Gander i første omgang.

Anyway, jeg er så glad for at Come from away har blitt filmet og nå er tilgjengelig på Apple Tv +, sånn at et større publikum kan se denne musikalen; en musikal jeg selv har hatt lyst til å se lenge. Mens jeg aldri ble helt betatt av Come from away-musikalcden, så ga den meg en følelse av at dette var en sånn musikal som ville være så mye mer magisk om man så den på en scene og enn så lenge er den filmede oppsetningen det nærmeste jeg har kommet. Og å, dette er en så fin musikal. Det er varmt og omsorgsfullt, men også rørende og sterkt, det er effektiv scenografi som aldri blir for overlesset, men som vet at less is more og det er skikkelig bra skuespill ikke minst. Skuespillerne i Come from away spiller alle flere roller som de veksler mellom og det blir likevel aldri forvirrende. Videre er musikken veldig flott og på en måte litt lite musikalaktig, i stedet er det folk-pop med irske elementer, noe som er med på å gjøre at musikken i Come from away føles unik. Om man skal kommentere på noe så er det ikke så mange spesifikke sanger som stikker seg ut som skikkelig minneverdige, med unntak av Me and the sky da selvfølgelig, som har eid hjertet mitt siden 2017 da jeg først hørte den og falt pladask for hvor godt fremført den var og hvordan den virkelig fortalte en hel historie gjennom en supersterk sang. Samtidig så føles det at ikke så mange sanger utenom Me and the sky er så veldig minneverdige som en styrke også siden det at musikken flyter sammen bare understreker samholdet i denne musikalen og hvordan alt henger sammen på en måte som er elsk.

Anyway, Come from away er en skikkelig flott musikal som definitivt er verdt å se. Terningkast 6!


Kommentarer

  1. Jeg veit ikke om du har sett Skins, men i andre sesong (trur jeg) setter de opp en skikkelig cheesy musikal om 11. september på skolen hovedpersonene går på, og jeg må innrømme at denne fiktive musikalen er det første jeg tenker på når jeg hører "musikal om terrorangrepa 11. september." Det er blant annet en fryktelig patos-ladd sang der de synger "Then came the day Osama blew us away, Osama blew us away", som jeg med ujevne mellomrom fortsatt kan få på hjernen. Men det var en digresjon…

    Jeg har ingen planer om å skaffe meg flere strømmetjenester med det første, men jeg er glad på dine vegne for at du har fått sett en filma musikal som du fikk så mye ut av! Wolf Walkers har jeg også veldig lyst til å se.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har ikke sett Skins, men takk for tipset, setter pris på digresjonen :) Og ja, det er veldig fint å få så mye ut av en filma musikal. Yay!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg