En smakebit, litt Nanowrimo-babbel og en oppsummering av oktober :)

Heisann! Fin ting: i går fikk jeg endelig sett Hamilton på Disney +, noe som jeg skal skrive mer om en annen gang, men ååå, det var topp! Ellers er et essensielt faktum det at det nå er november fordi det betyr Nanowrimo. Og i år har jeg besluttet å være ganske ambisiøs for jeg fikk først en ide som viste seg å ikke funke helt så den ble endret på, men så viste denne ideen seg å være ganske vrien å planlegge og så dukket det opp en skinnende ny ide i går. I dag har jeg nå skrevet 1600 ord på den skinnende nye ideen som jeg nå har besluttet at skal være hovedprosjekt for i år og den historien der jeg skal nå 50 000 ord. Men så har jeg også skrevet 300 ord på den første ideen som jeg føler er mye bedre skrevet enn noen av de 1600 ordene på hovedprosjektet så ideen min nå er å skrive minst 2000 ord hver dag på hovedprosjektet og utover i november skrive litt i ny og ne på den første ideen og så fokusere fullt og helt på den første ideen når hovedprosjektet er fullført og da bare fortsette skrivingen utover i desember i tillegg. Med andre ord er tanken min nå å skrive en og en halv Nanowrimo-roman i november fordi å bare ha mål om å skrive én bok på en måned tydeligvis ikke er nok. 

Og hovedprosjektet handler om en kjent barnebokforfatter som to feer går til rettssak for å stoppe barnebokforfatterens kommende selvbiografi fordi det egentlig er de som har skrevet bøkene hans og det vil de ha anerkjennelse for. Og så finner feene kjærligheten underveis og i tillegg følger vi barnebokforfatterens utvikling i prosessen med å skrive selvbiografien og med det oppdage gleden av å skrive selv i stedet for å få feer til å skrive for seg. Det originale prosjektet er en skildring av oppveksten til en jente med en far som drømmer om å bli ond superskurk og hvordan dette byr på utfordringer og slikt. Og jeg syns jo egentlig at den originale ideen har en klarere ide, men det føles umulig å få til å bli 50 000 ord der "feer går til sak mot barnebokforfatter"-ideen i større grad skriver seg selv fordi det er så mye potensiale der til å leke seg og fordi jeg kan tillate meg mye mer. Og Nanowrimo handler i bunn og grunn om å få ord ned på papiret, ikke å skrive noe som faktisk er bra og derfor tenker jeg å ha et hovedprosjekt som vil være dårlig skrevet, men skikkelig fornøyelig og et biprosjekt der jeg må presse ut litt mindre ord hver dag, men som jeg har større ambisjoner for på sikt er en god ide. Vi får se hvordan det går.

*

Ellers delte jeg denne sangen sist jeg blogget, men jeg er usikker på om det var et innlegg noen leste så derfor deler jeg denne sangen igjen fordi folk trenger den i livet sitt:


Dette er en sang fra musikalen Hadestown (som jeg ikke har kommet skikkelig inn i før jeg plutselig kom veldig inn i den tidligere denne uka) kalt Doubt comes in og jeg liker denne sangen skikkelig godt. Den skildrer den delen av myten om Orfeus og Evrydike der Orfeus går fra dødsriket (i musikalen kalt Hadestown) til den levende verden og så følger Evrydike etter ham. Og så vet Orfeus at om han snur seg før de begge er framme så vil han miste henne for alltid og likevel, han er nesten framme og da, da snur han seg og så mister han henne for alltid og det er skikkelig trist og fælt og denne sangen forteller om denne scenen og jeg elsker hvordan jeg har hørt denne sangen flere ganger nå, men på slutten da Evrydike synger og så gisper hun og vi skjønner at Orfeus har snudd seg og så blir jeg overrasket. Det er litt magisk og fascinerende når man vet hva som kommer, men så håper man litt at denne gangen så ender det annerledes. Uansett, denne sangen er litt monoton, men også sår og vakker og monotonien føles helt riktig og jeg elsker denne sangen nå og det er teit at jeg har kjent til musikalen Hadestown så lenge, men så oppdaget jeg ikke denne sangen før nå. 

*

Nå tenkte jeg å være med på smakebit på søndag før jeg oppsummerer oktober. Den ene av to grafiske romaner jeg leser nå er denne:


En gammel dame tar samme buss hver tirsdag, med den samme boka, og det samme triste uttrykket. Kikki prøver å la være å snoke i dette mysteriet, men det er ikke så lett ... Sammen med vennene Eva og Lene er hun snart på sporet av en ny sak!

(Bildet av boka og synopsiset er lånt fra Goodreads.)

Og selv liker jeg denne boka mest fordi jeg liker tegnestilen så godt, det er så fint illustrert at det liksom ikke gjør noe at det helt tydelig er mer ment for barn enn meg målgruppemessig sett. 

Her er to smakebiter:



Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese :)

*

Jeg skal nå oppsummere oktober; en måned som har vært ganske kjedelig, men også tidvis ålreit fordi tegnedilla og god mat og å komme i bedre form. For frem til 9. oktober var jeg innlagt på sykehus av ymse grunner, men så kom jeg hjem til mammas leilighet og der har jeg blitt siden da. Og jeg er fortsatt sykmeldt fra jobben på Norsk Gallup på grunn av en ankel som jeg ikke får lov til å bruke så mye, noe som er ganske kjedelig, men på den positive siden driver jeg med praksis fra hjemmekontoret og på den måten får jeg jo dagene til å gå likevel. 

Det fine dog er at jeg kommer i bedre og bedre form og får mer og mer energi for hver dag som går og det andre fine er det at jeg både har sett et par filmer og lest imponerende mange bøker til at jeg i oktober strengt talt ikke begynte å lese bøker før en hel uke inn i måneden fordi jeg de første dagene av oktober var i ganske dårlig form og orket veldig lite. At jeg altså på tre uker har lest syv bøker er ganske godt jobbet syns jeg :)

Oppsummeringsinnlegg for oktober 2020

BØKER

- My Beijing: Four stories of everyday wonder av Nie Jun

Adorabel grafisk roman med magisk realistiske elementer og skjønn tegnestil. Terningkast 5!

- Heimat av Nora Krug

Tørt fortalt grafisk roman som likevel har mange gode kvaliteter, deriblant en viktig historie om andre verdenskrig og familiehistorie og sånt som jo er oppriktig interessant, jeg bare kjedet meg veldig når jeg leste om det. Terningkast 4!

- Sannheten av Knut Nærum 

Originalt og interessant premiss som rammer inn en bok som jeg dog ikke egentlig syns var særlig godt skrevet. Det var likevel fornøyelig nok lesning bevares. Terningkast 4!

- Ikke akkurat Lykke av Monika Steinholm

Litt rotete fortalt for barn og unge, men godt skrevet og med en hovedperson man virkelig heier på. En veldig sympatisk bok tross alt. Terningkast 4!

- Hør her'a av Gulraiz Sharif

Sprudlende fortalt og helt herlig bok som skal anmeldes her etter hvert. Terningkast 5!

- Solvokteren av Maja Lunde og Lisa Aisato

Vakker og velment bok med en fabel-aktig historie som ikke får til alt den prøver på like godt, men som jeg uansett ble ganske glad i, mye takket være uendelig skjønne illustrasjoner man får lyst til å rømme inn i. Terningkast 5!

- A mummy ate my homework av Thiago de Moraes

Sjarmerende illustrert historie om å havne i oldtidens Egypt ved et uhell. Artig og søt. Terningkast 5!

FILMER

- Howard

Nydelig og skikkelig trist dokumentar om Howard Ashman. Terningkast 5!

- Stargirl 

Trivelig, men på ingen måte særlig original ungdomsfilm som reddes av perfekt valg av skuespiller i rollen som Stargirl, så vel som å være en sympatisk tolkning av en bok jeg som ungdom elsket. Terningkast 4!

- To the moon

Søt animasjonsfilm med fine sanger, en god historie og sprudlende animasjon. Terningkast 5!

- Hamilton

Å endelig se en musikal man elsker med originalcastet takket være Disney + og å nyte hvert sekund. Anmeldelse kommer senere, men bare ja! Terningkast 6!


Kommentarer

  1. Om det er noe år jeg faktisk kanskje kunne fått til Nanowrimo, så må det jo være i år, men jeg er dessverre skikkelig lite inspirert for tida, så jeg trur det likevel er ganske uoverkommelig at jeg får til å skrive en roman denne måneden. Men gøy å høre om dine prosjekter, jeg heier på at du får det til i år òg!

    Og det med å oppdage ting "for seint" er noe jeg gjør hele tida. Jeg kan ha likt et band i mange år før jeg plutselig VIRKELIG SKJØNNER GREIA og så ikke forstår hvorfor jeg ikke så det før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Synd at du er for uinspirert for Nanowrimo når du faktisk hadde hatt gode muligheter for å få det til, men kanskje neste år :) Og jeg har absolutt tenkt å få det til i år, selv om alt er mer vrient i 2020. Og fint at det ikke bare er jeg som oppdager ting for sent.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg