Om et midnattsbibliotek og sånt :)

 Heisann! Det er mandag, på lørdag kom plutselig høsten og livet er fint fordi jeg har bøker, Nintendo og musikalmusikk i livet mitt. Ellers har jeg sett David Copperfields personlige liv på kino og den var veldig underholdende og fin, men jeg ble litt trøtt ca. halvannen time inn i filmen og mista konsentrasjonen et par minutter og de var nok til at jeg falt litt av og var smått forvirret de siste tjue minuttene siden jeg ikke har lest boka i utgangspunktet og kjente historien særlig godt. Så planen min er å på et eller annet tidspunkt få lest boka og så se filmen igjen når den dukker opp på Netflix eller noe sånt og eventuelt skrive en anmeldelse da. Ellers er den mest irriterende tingene i livet mitt akkurat nå at jeg fikk skifta lysstoffrør i vegglampa på kjøkkenet forrige torsdag, men så virket de nye lysstoffrørene av en eller annen grunn kun i et par timer og jeg har derfor fortsatt langt mindre lys i leiligheten min enn ønskelig. Jeg må på et eller annet tidspunkt snart få tak i en lampe sånn at det blir litt lysere her på kvelden. I tillegg irriterer det meg en del at det skal være arbeider på strekningen mellom Økern og Carl Berner i hele neste uke fordi det innebærer teite ting som at jeg må bruke 4-banen de gangene jeg skal til sentrum og den bruker litt mer tid enn 5-banen, dessuten gjør det ting uhyre kronglete når jeg egentlig skal til Carl Berner førstkommende mandag og jeg skjønner ikke hvorfor t-baner får lov til å gjøre slike arbeider i en uke som ikke en gang er del av en ferie og så burde det egentlig bare være arbeider på t-banestrekninger der det ikke går utover meg syns den selvopptatte delen av meg. 

Ja ja. I hovedsak har jeg det forholdsvis fint, godt hjulpet av at jeg spiste fårikål (<3) i går og en ting som har vært kjekt i livet er at jeg nylig leste ut denne boka:


Nå tenkte jeg å poste en anmeldelse av denne boka og så bables vi om noen dager. Yay!

The Midnight Library av Matt Haig


'Between life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices... Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?'

*

The Midnight Library begynner med at hovedpersonen, Nora, beslutter å ta selvmord fordi hun anser seg selv som en feil. Og så forsøker hun på selvmordsgreia, men i stedet for å dø våkner hun på et bibliotek mellom liv og død der hun får muligheten til å teste hva livet hennes kunne ha vært hvis hun hadde valgt annerledes mange ganger opp igjennom. Dette setter i gang en fascinerende roman om livet, om valgene man tar, om det man angrer på kanskje og liknende og en ting jeg likte veldig godt var at dette er en sånn bok man ikke kan lese uten å tenke.

Og jeg vet ikke hvor sunt det er for meg å tenke siden å begynne å tenke lett får meg til å tenke håpløse tanker som «tenk om det er noen ting i historien som er satt fast i tid og som man ikke kunne endret på om man var en tidsreisende, ville pandemien da vært en slik ting eller kunne man sett for seg at en tidsreisende satte en stopper for pandemien alt i januar sånn at vi ikke måtte forholde oss til den nå». Eller «tenk om det finnes haugevis med parallelle universer der ting er litt annerledes, finnes det da et parallellt univers der jeg lever i en verden uten pandemi og kan jeg få våkne opp der en morgen».

Og alle sånne «tenk om alt var annerledes»-tanker hjelper veldig lite, det bare skaper tankemønstre som jeg ikke vet om er nyttige å ha, samtidig som det ER noe fint med at The Midnight Library vekker filosofen og drømmeren i meg.

Uansett, en annen greie med denne boka er jo det at den er skikkelig godt skrevet og ikke minst svært fint fortalt. Matt Haig har selv strevd med depresjon og mental helse og han forstår Noras følelsesliv på en måte som gjør ham til en svært empatisk forteller. Og jeg liker hvordan denne boka på mange måter er ganske udefinerbar og ikke lett å kategorisere, dessuten likte jeg å lese på den hele veien.

Og likevel, et problem jeg har med denne boka er det at den for meg føltes litt for opplagt. Jeg tror ikke dette vil være tilfelle for alle lesere, men for meg så føltes slutten, så vel som bokas endelige budskap ganske åpenbart. Videre er det et par øyeblikk der jeg syns Matt Haig ble litt belærende her og da skinte forfatterens egne tanker om ting litt for godt igjennom.

Like fullt virkelig likte jeg denne boka og jeg tror dette er en sånn bok som kan treffe mange (og det har den gjort alt, den har omtrent utelukkende superpositive anmeldelser på Goodreads). Så i all hovedsak så er dette en bok jeg absolutt anbefaler.

Terningkast 5!


Kommentarer

 1. Jag måste läsa den boken! :) Har tyckt om de två andra böckerna jag läst av honom väldigt mycket.

  SvarSlett
 2. Hørtes ut som ei veldig fascinerende bok! Jeg har sjøl lidd (?) av en mild besettelse av parallelle universer i mange, mange år og jeg simpelthen ELSKER historier som utforsker det som tema. Sjøl syns jeg det er like deler skremmende og spennende å tenke på, men jeg forstår hvorfor folk kan ha lyst til å helst slippe å tenke på det.

  Har litt lyst til å se David Copperfield-filmen sjøl. Jeg blei ikke umiddelbart veldig fenga av traileren, men jeg har lyst mye bra om den i etterkant, så jeg ender nok også opp med å se den om den dukker opp på Netflix. Da blir det sikkert enda mer givende for meg å lese den kommende anmeldelsen din :)

  SvarSlett
 3. Det er absolutt en bok som er verdt å lese og ja, parallelle universer er skikkelig fascinerende. Og jeg regner med at det kommer en anmeldelse av David Copperfield-filmen senere, jeg bare må se den igjen først.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg