Fire bøker som gledet hjertet mitt =D

Heisann! Det er tirsdag, jeg har drevet med praksisting hjemmefra (med noen små pauser der jeg har spilt Nintendo fordi det er lettere å konsentrere seg når jeg er andre steder enn hjemme) og mye av tiden går det ganske greit, men i går hadde jeg et lite gråteanfall fordi jeg leste litt for mye nettaviser og gravde meg litt for mye ned i tall på litt for kort tid og nå har mamma gitt meg forbud mot å lese nettaviser. Jeg klarte ikke å dy meg fra en rask titt innom Nrk nå nylig, men utover det har jeg klart å dy meg i hele dag fordi jeg merker at det ikke er bra for meg å lese for mye nyheter. Man får jo med seg det viktigste uansett og jeg merker at jeg blir så desperat etter hverdagen igjen. Og jeg vet at liv og helse er mye mer viktig enn min tilgang til biblioteket eller kino og teater og alle tingene jeg frem til nå nylig tok litt for gitt at jeg alltid ville ha tilgang på, men jeg savner det så mye. Og jeg savner å kunne gi folk klemmer og kanskje aller mest å kunne planlegge for det kan man ikke nå.

Det fine er at bøker finnes. Og det finnes slike bøker som gjorde meg så uendelig glad og takknemlig at jeg tenker at de er verdt å trekke frem i denne tida. For det er viktig å tenke på noe annet av og til og om dette "noe annet" kan være historier som får hjertet til å danse, så er jo det topp!

Fire bøker som fikk hjertet mitt til å danse- Red, White & Royal Blue av Casey McQuiston

Denne boka leste jeg i slutten av juni i fjor og jeg var veldig forberedt på å like den, men jeg endte opp med å virkelig elske denne boka enda mer enn forventet. Og mye av det handlet om den følelsen på slutten av denne boka der jeg merket så mye at jeg ville leve i den virkeligheten som fantes i denne boka; en virkelighet der USA har en kvinnelig president som blir gjenvalgt og en presidentsønn og en britisk prins forelsker seg i hverandre og det blir helt akseptert. Denne boka var så utrolig smart og fornøyelig skrevet, den hadde et herlig hate-love forhold og den gjorde meg så glad at tårene rant på slutten i ren takknemlighet over hvor fint jeg hadde hatt det mens jeg leste denne boka. For noen ganger kan en romantisk historie om en prins og en presidentsønn være det man trenger aller mest i verden.


- Space Opera av Catherynne M. Valente

Jeg prøver jo å holde på optimismen og å tenke at Corona-viruset ikke er verdens undergang, men noe vi vil komme oss gjennom og at vi en dag er tilbake til normalen igjen, men at Eurovision ble avlyst (noe som aldri før har hendt) er en av de tingene som oftest får apokalypse-tankene til å komme. For jeg vet at det ikke er en virkelig viktig ting i forhold til liv og helse, men musikk og kunst ER essensielt og Eurovision er noe av det jeg er aller mest glad i. Heldigvis så finnes denne boka, en bok jeg tenkte å lese igjen snart fordi den gjør meg så gjennomtilfreds. I denne boka er det basically Eurovision i verdensrommet og det høres ut som et sært konsept, men det funker skikkelig godt, mye takket være Catherynne M. Valentes sprudlende språk og enorme kreativitet. Det er nesten for mye av det gode hva angår kreativt overskudd, men jeg frydet meg hele veien og syns denne boka burde være obligatorisk lesning for alle som elsker Eurovision og vil lese en usedvanlig original Sci-Fi.


- En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

Det har gått litt sakte fremover med prosjektet, men jeg har fortsatt en drøm om å skrive en musikal basert på denne boka, en bok jeg er utrolig glad i. Fredrik Backman er jo i utgangspunktet yndlingsforfatteren min og jeg har elsket basically alt han har skrevet, men denne boka, hans første, er den jeg er aller mest glad i. For det er en så sår historie og mens Ove ikke nødvendigvis er like sympatisk hele veien, så får man enormt med empati og vil ham så vel. Og det er så mye ved denne boka som minner meg om de første ti minuttene av Pixar-filmen Up på den beste måten, dessuten elsker jeg den litt barnlige skrivestilen til Backman og hvordan dette er en sånn bok der man i hovedsak smiler masse, men så blir man også trist i tillegg. Denne boka er en nydelig kjærlighetshistorie og en historie om sorg og naboskap og jeg tror den er en god trøst i denne tida.


- En brøkdel av helheten av Steve Toltz

Jeg har skrevet masse om denne boka på tidligere blogger før så jeg skal ikke gå så i detalj nå, men i snart ti år har nok dette vært den boka jeg ville valgt om noen spurte meg om å velge én yndlingsbok. For jeg koste meg så enormt med denne boka, jeg hadde lyst til å sitere hver eneste side omtrent og dette er en av få bøker som jeg har stående i bokhylla mi i både norsk og engelsk utgave. Og akkurat nå er det litt lenge siden sist jeg leste denne boka og jeg har ikke handlingen så klart oppe i hodet mitt, men magien med denne boka er at den er så kompromissløs og så full av galskap og finurlige ideer. Det er en sånn bok der man virkelig ikke vet hva man får og man må bare holde på hatten og gi seg hen til en sprudlende røverhistorie full av overskudd. Fine boka <3
*
Og det er jo så mange bøker jeg kunne ha trukket frem, men dette er fire bøker jeg virkelig føler at er verdt å lese om man vil ha trøst, oppmuntring og den besteste lattergråt-følelsen =D God fornøyelse! Vær forberedt på at jeg har mange bøker jeg er veldig glad i så det kan godt hende det kommer en oppfølger til dette innlegget ;)


Kommentarer

  1. Takk for fine boktips! Som du veit leser jeg jo ikke så mye som jeg sikkert burde, og jeg kan ikke helt se for meg når jeg skal ha tid til å komme meg gjennom alt jeg har lyst til å lese, men jeg har uansett mange av boktipsa du har kommet med opp gjennom åra i bakhodet (først skreiv jeg "bokhodet", som jo var en passende freudian slip), og som en konsekvens av nettopp dét kjøpte jeg jo A Fraction of the Whole da jeg kom over den på Mammut-salg da jeg bodde i Bø. Husker jeg likte den veldig godt, og den delen av den jeg husker best er når bestevennen til hovedpersonen (trur jeg det er, men det er lenge siden jeg har lest den og det kan hende jeg blander med The Perks of Being a Wallflower) begår selvmord, og jeg husker en skikkelig fin og uendelig hjerteskjærende detalj der det blir nevnt at han på den mest bokstavelig måten overhodet mulig besvarte Shakespeares retoriske "to be or not to be"-spørsmål, komplett med et lite skjema der det var kryssa av i "not to be"-boksen. Og husker jeg helt feil når det også i den boka handler om en skikkelig ødeleggende brann i Australia? I så fall er jo det nesten litt skummelt aktuelt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vær så god angående boktips :) Og jeg elsker den detaljen du trekker frem fra Fraction of the Whole selv, den med svaret på Shakespeares retoriske spørsmål. At det er en brann i boka husker jeg ikke, men det er veldig lenge siden sist jeg leste boka så det kan jo godt hende og i så fall er det som du sier skremmende aktuelt.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg