Smakebit på en søndag der Benny godt mulig IKKE går berserk ;)

Heisann! De siste dagene har jeg kost med katt, spist snacks, lest i vei og hatt det fint, dessuten kjøpte mamma godteri på Kiel-turen sin, så se hva jeg har:


Ellers ble jeg veldig fornøyd med meg selv for noen dager siden fordi Inktober-utfordringen den dagen var ordet "bait" og jeg tegnet dette:


Og jeg har mer lyst til å være flink til å tegne enn jeg er flink til å tegne føler jeg, men jeg ble likevel ganske fornøyd med denne tegningen som viser at den beste måten å fange meg i en boks antakelig ville vært å legge en gratisbillett til en musikal inne i den boksen som agn.
*
Ellers er et "alvorlig" problem i år at jeg er veldig skuffet over årets sesong av Stjernekamp. For min umiddelbare favoritt var Anette som gikk ut veldig tidlig og etter det har jeg heiet fullt og helt på Beate som gikk ut i går. Og jeg forstår at Beate gikk ut litt for hun gjorde det aldri lett for seg selv, men var alltid kompromissløs og hadde sin egen vri som var teknisk godt gjennomført, men veldig smak og behag og som tidvis var mer interessant enn pent. Og siden hun har vært i bunnen flere ganger i det siste så ville det kanskje ikke hjulpet uansett, men jeg tror hun ville ha tjent på å synge salmen i går pent og klassisk vakkert fremfor slik hun tolket den, selv om hennes tolkning dog var mer fascinerende.

Og jeg syns jo egentlig i utgangspunktet at årets cast ikke var det mest engasjerende, men jeg syns det er lite som har gått som jeg vil denne sesongen. For eksempel så syns jeg Adrian er kjedelig og har vært ganske svak de fleste episodene, men han havner bortimot aldri i bunnen. Jeg syns Bilal er god, men at han har litt for mye luft i stemmen og ikke så mye dynamikk og at han helhetsmessig er mer terningkast 4. Jeg syns Sondre antakelig er den mest komplette entertaineren av de gjenværende, men at han har den svakeste vokalen og jeg innser at Kim synger utrolig godt og nok har den beste stemmen, men han har likevel aldri fenget meg så mye som en del fra tidligere sesonger. Og utenom den episoden der Hanne gikk ut og den episoden der Åge gikk ut så har jeg vært uenig i hvem som gikk ut, så vel som bunnen basically hver uke i år og det er irriterende at ting ikke bare kan være opp til meg. Dessuten syns jeg jo at mange opptredener i år har vært gode, deltakerne holder jevnt over høy kvalitet, men det har vært færre av de magiske, virkelig minneverdige øyeblikkene i år).

Og samtidig så innser jeg at jeg har vært heldig for nei, favoritten min har ikke alltid vunnet, men jeg har alltid hatt en klar favoritt som i det minste har havnet blant topp 3 under tidligere sesonger og da kan jeg kanskje ikke klage så mye over at denne sesongen ikke har gått som jeg personlig vil. I stedet tenker jeg at det sikkert blir en ny sesong neste år og da vil det kanskje være flere deltakere som jeg liker skikkelig godt, så vel som resultater som er mer i linje med mine egne preferanser. Dette er bare en sesong av Stjernekamp og greit nok, så blir denne sesongen litt som 2016 (som er den andre sesongen som i ganske liten grad gikk som jeg ville), men da kan jeg bare satse på at neste år er tilbake til normalen (at minst en favoritt havner blant topp3) og hvis ikke så kan jeg leve greit med en ny normal også selv om jeg klager litt.
*
Nok om det. Nå skal jeg være med på smakebit på søndag og boka jeg nettopp leste ut var denne:


Det er boka "Benny går berserk" av Tom-Erik Fure, den ble nettopp utgitt og den handler om nettopp Benny som går berserk fordi foreldrene hans får det for seg at de skal feire jul i Syden, noe som er en ide Benny (som elsker jul) ikke kan leve med.

Og selv elsket jeg premisset, dessuten likte jeg denne boka, som skal anmeldes lenger ned i dette innlegget veldig godt, og her er to smakebiter:Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese :)
*
Og da tenkte jeg å poste min anmeldelse av denne boka og så kommer neste innlegg på onsdag antakelig. Vi bables og god fornøyelse :)

Benny går berserk av Tom-Erik Fure

11 år gamle Benny elsker julen. Han elsker maten, småkakene, snøen, musikken, dekorasjonene og tradisjonene. Sjokket er derfor stort da foreldrene hans to dager før julaften kommer med en katastrofal nyhet: De har bestemt at hele familien i år skal feire jul i syden! Som om det å bytte ut snø og kjelkekjøring med strand og vinterbleke foreldre i badetøy ikke er ille nok, skal de reise med et vennepar og deres tretten år gamle og altfor kjekke sønn, Ken. Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i syden iført badebukse sammen med Ken, som siden sist de så hverandre har blitt enda kjekkere. Sydenturen må stoppes. Benny må gå berserk.
*
Jeg har fulgt Tom-Erik Fure på Instagram i flere år fordi han tar så fine bokbilder og virker kul og så postet han på Instagram at han skulle gi ut en bok. Den boka har jeg nå lest ut og jeg likte den skikkelig godt. Dessuten har jeg tenkt å titte litt på denne boka fremover for å lære triksene siden jeg har bestemt meg for å skrive en barnebok under Nanowrimo i november og du vet, noen ganger leser man en bok og tenker at den gir den følelsen du har lyst til å gi med en historie du skriver selv, om det gir mening.
Uansett, det som gjorde at jeg måtte anskaffe «Benny går berserk» var et umiddelbart fengende premiss (person elsker alt med jul, foreldre beslutter at jul skal feires i Syden, person bestemmer seg for å nekte å godta denne ideen og går berserk). Og så utvikler historien seg til at Benny går til stadig mer drastiske og desperate tiltak for å stoppe «dra til Syden»-ideen og det er kanskje både spontant og irrasjonelt, men også forståelig. For noen ganger tar man seg ikke tid til å tenke praktisk eller logisk, noen ganger klarer man ikke å telle til ti og mens jeg ikke har måttet redde julen selv, så har jeg vært som Benny selv litt for mange ganger antakelig.
Og det jeg liker best med boka er nettopp Benny som karakter for nei, man kan innvende at han nok er litt usympatisk, men karakterer som er usympatiske og selvopptatte og som gjør alt for at alt skal være som vanlig er mye, MYE mer interessante å lese om enn sympatiske og avbalanserte karakterer som gjør alt riktig. Dessuten liker jeg Bennys navn for det er en illustrasjon som viser at hans fulle navn er Benjamin Raphael Bark, noe som er veeeldig likt som Sweeeney Todd sitt egentlige navn, Benjamin Barker (og ååå som jeg elsker alt som enten er eller kan tolkes som en referanse til musikaler). Og en annen fin ting med Benny som karakter er at et aspekt i historien (unnskyld om jeg spoiler noe viktig nå) er at Benny er homofil, men det er ikke hovedfokus i historien og jeg liker veldig godt hvordan temaet behandles og jeg tror denne boka kan være viktig lesning for barn på samme alder som ikke helt forstår følelsene sine og som kan finne trøst i en bok som denne.
Ellers liker jeg at denne boka handler mye om jul fordi jeg elsker julen selv. Jeg liker at «Benny går berserk» har herlige illustrasjoner signert Kenneth Larsen. Jeg liker at det i hovedsak er en fornøyelig og humoristisk bok, samtidig som slutten er forbausende rørende og jeg liker slutten i det hele tatt og litt mer om sistnevnte. For jeg vil ikke spoile for mye, men det var aspekter ved slutten som minnet meg om Nrks magiske julekalendere som Snøfall og Julekongen. I begge disse seriene så var det en karakter (Winther i førstnevnte, Peder i sistnevnte) som hørte til bad guy-kategorien bortimot hele veien, men på slutten så blir de tilgitt ganske lett. Noe litt liknende vil jeg si er tilfelle i «Benny går berserk» og der dette aspektet er noe som enkelte ikke vil likeså godt, så er det noe jeg liker uendelig godt. For noen ganger når folk gjør ting som er galt og på ingen måte det mest riktige å gjøre så trenger de ikke kjeft. Noen ganger trenger man heller forståelse, omsorg og tilgivelse og denne boka gir alt dette.
Så ja, jeg likte veldig mye ved denne boka. «Benny går berserk» er ingen perfekt bok, eksempelvis syns jeg den er litt for kort og at den tidvis kunne tjent på å utvikle noen karakterer mer, dessuten blir det en litt for lett bok i det lange løp. Men for meg så var den en bok jeg likte veldig godt og fant svært tilfredsstillende og jeg håper jeg klarer å skrive noe som gir litt den samme følelsen under Nanowrimo.

Terningkast 5!

Kommentarer

 1. Tack för smakbiten! Hade inte hört talas om boken förut.

  SvarSlett
 2. Jeg vet jammen ikke om jeg kunne feiret jul i Syden?? På en måte høres det fantastisk avslappende ut og det er en pluss. Men på den andre siden er jul for meg familie og det spørs om jeg hadde fått alle andre med meg :-D
  Ha en riktig fin ny uke!

  SvarSlett
 3. Du fikk denne boka til å høres veldig interessant ut, og jeg må innrømme at jeg umiddelbart fenges av premisset sjøl. Likte derimot ikke sjølve smakebitene sånn superdupergodt, men det kan ha noe med at jeg på mine eldre dager har utvikla en slags allergi mot formuleringer som "smilte tilfreds" og "trasket". Nå er jeg sikkert veldig vanskelig her, og det handler sikkert mest av alt om smak og behag, men det har i væffal ført til at mine karakterer nesten uten unntak GÅR (de trasker, spaserer eller spankulerer aldri), og de sier alt mulig, de utbryter ingenting, de kan i sjeldne tilfeller rope noe hvis jeg føler meg vågal. Men nå er jo uansett dette ganske langt fra den typen litteratur jeg sjøl skriver, da, og jeg skal ikke påstå at jeg egentlig veit noe som helst om å skrive barnebøker ;)

  Det virker som om du blir omtrent like emosjonelt investert i Stjernekamp som det jeg blir i RuPaul's Drag Race! Jeg har ikke sett årets sesong, helt ærlig glemte jeg det litt bort og tenkte ikke over det, men jeg kjenner til følelsen av frustrasjon, for noen ganger kan kritikker og hjemsendelser føles uendelig ufortjent og urettferdig.

  SvarSlett
 4. Jeg kunne godt tenke meg å feire jul i sydlige strøk, men resten av familien er negative til ideen :D
  Takk for smakebiten :)

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer :) Fint at smakebitene falt i smak og at boka hørtes interessant ut. Og selv kunne jeg aldri feiret jul i Syden (familien min på faren min sin side har veldig lyst til å dra til Syden og drite i gavene og jeg er veldig uenig i hele premisset fordi jeg elsker gaver og elsker norsk jul). Jeg la faktisk ikke merke til tingene du nevnte, Kristine, men sånt er jo smak og behag. Og jeg har inntrykk av at slike uttrykk brukes oftere i barnebøker enn i bøker med voksne som målgruppe selv. Og ja, jeg blir alt for emosjonelt investert i Stjernekamp, det er et slit... Men jeg trøster meg jo med at dette er en sesong av flere sesonger og om denne sesongen ikke er så karolinsk så er kanskje neste sesong det :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg