Smakebit på søndag og Aladdin 2019 :)

Heisann! Det er søndag, livet er fint selv om jeg har alvorlige luksusproblemer i form av å ha for mange ting jeg har lyst til å lese og det er umulig å rekke over alt ;) Dessuten er det under en uke til favorittmåneden min og det er jo også kjekt. Og ellers handler livet om å fargelegge, lese, skrive og se Buffy-episoder og det blir for tiden mye av sistnevnte fordi man kan fargelegge eller spille nettbrettspill mens man ser på siden man ikke MÅ følge 100 % med siden man har sett det før ;)

Uansett, jeg skal anmelde en film, men først skal jeg være med på smakebit på søndag og boka jeg leser nå er denne:

https://www.goodreads.com/book/show/43601208-folk-med-ngest

Dette er boka "Folk med ångest" av Fredrik Backman og jeg leser den fordi det er Fredrik Backman, yndlingsforfatteren min antakelig, så klart den må leses!

Handlingen her er litt umulig å summere opp, men det handler om et mislykket bankran som utvikler seg til et noenlunde mer vellykket gisseldrama i en leilighet der det er visning og så blir dette til et slags artig mysterium som man finner ut av bit for bit. Og samtidig handler det egentlig ikke om dette, men heller hvor vanskelig det er å være menneske.

Og jeg elsker som alltid Backmans språk,samtidig som det er litt vanskelig å sette ord på hva det er med det som funker så godt. For jeg vet at jeg kjenner mange jeg vil at skal lese Backman som likevel ikke ville fått det samme ut av det som jeg får, noe som handler om at selv jeg ser at språket hans er litt banalt. Det er mange forfattere som skriver teknisk bedre enn Backman, det er mange som har bedre metaforer, det er mange som er mer originale og det er mange som er bedre fortellere. Og likevel; for meg så er ofte Backman den som har de aller mest presise setningene, han skriver ting akkurat som de er for meg, han er den forfatteren jeg kanskje aller mest har lyst til å skrive som fordi jeg ser likheter i hvordan vi tilnærmer oss historier; det er en barnlighet der som er umulig å undertrykke, en viss naivitet som ikke kommer av dumskap, men mer et ønske om å forstå og å ville tro på at det finnes noe godt eller rart eller eventyrlig i de aller fleste mennesker.

Jeg skal nå dele noen smakebiter fra Folk med ångest som jeg elsker:

"Sanningen är att det inte var mannen på bron som fikk tonårspojken att vilja bli polis. Det var tonårsflickan som stod på samma räcke veckan efter som fikk honom att vilja bli det. Hon som inte hoppade."

(Jeg vet ikke hva det er med de tre setningene etter hverandre som var så spesielt for det er så rett frem, men jeg leste det og det traff ett eller annet i hjertet mitt.)

Det var en dag helt utan väder. Under somliga vinterveckor i mellersta Skandinavien bryr sig liksom inte ens himlen om att forsöka imponera på oss, den möter oss med färgen av tidningspapper i en vattenpöl och gryningen lämnar efter sig en dimma som om något eldat spöken.

(Og dette elsker jeg fordi det er en skikkelig god beskrivelse og fordi jeg selv kaller noen typen vær for "ingentingvær" og føler at Fredrik Backman har gått inn i hjernen min og med enda bedre ord beskrevet det jeg tenker på når jeg kaller noe "ingentingvær".)

Men vi var inte redo för att bli vuxna. Någon borde ha stoppat oss.

(Og dette <3 Jeg nevnte at denne boka egentlig handler om hvor vanskelig det er å være menneske og den gjør det. Den handler om hvordan ingen av oss egentlig vet helt hvordan vi skal gå frem når vi prøver å være voksne så derfor later vi som og så tenker vi at vi er de eneste som later som når alle andre later som de og, de er bare tilsynelatende flinkere.)

Og jeg har bare lest litt over 50 sider, men det er så mange ting jeg gjerne skulle sitert og jeg er så glad for at Fredrik Backmans bøker finnes og at denne boka finnes og jeg gleder meg til å lese mer.

Flere smakebiter finnes hos Grønne Skoger :)
*
Her er en ny sang fra Aladdin 2019 kalt Speechless:


På en måte passer ikke denne sangen helt inn i filmen siden den har en litt mer moderne og poppa sound enn resten av musikken, men jeg syns den er ganske fin likevel.

Og her er min anmeldelse av Aladdin live-action og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse :)


Aladdin live-action

Jeg tror en ting som er viktig med Disneys live-action-versjoner av filmer (for de kommer til å fortsette å lage dem uansett om det er unødvendig fordi Disney er veldig glad i penger) er hvilke forventninger man møter dem med. Hvis man forventer at filmen skal være bedre enn animasjonsfilmen så blir man nok uansett skuffet og samme er tilfelle hvis man har et ekstremt nært forhold til et aspekt ved originalen som man ikke vil takle at løses annerledes. Men hvis man tenker mer at man vil se en annen tolkning av samme historie så funker det bedre. Det fine er at av alle live-action-versjonene til Disney, så er Aladdin den som funker best, noe som igjen gjør meg enda litt mer optimistisk på vegne av live-action Løvenes Konge.
Og jeg så noen anmeldelsesvideoer på Youtube som satte ord på hva Aladdin gjør annerledes og det er at de har det gøy med materialet. For da jeg så live-action Skjønnheten og Udyret likte jeg den jo fordi jeg er så glad i musikken og historien og hadde et par metaforiske nostalgibriller som gjør jeg ville likt det uansett. Men i ettertid har jeg kommet over en del kritiske videoer og slikt angående live-action Skjønnheten og Udyret og jeg er også veldig enig i kritikken. Og et stort problem var at den tok seg selv for seriøst, noe som generelt sett er tilfelle med live-action-versjonene; de prøver å være en modnere og mer intellektuell versjon av animasjonsfilmen og da blir mangelen på magien som ligger i selve mediet animasjon enda mer tydelig.
Med Aladdin derimot virker det mer som om filmskaperne har hatt det mer gøy med materialet og mens de forteller basically den samme historien, så prøver de ikke å være for like animasjonsfilmen. For eksempel så er jeg utrolig glad i Robin Williams, men jeg vokste opp med Aladdin med norsk tale og har derfor ikke mye nostalgi knyttet til ham som Genie. For veldig mange andre som ser live-action Aladdin derimot så fortoner det seg dog annerledes og her kunne de valgt å prøve å få Will Smith til å være Robin Williams Genie versjon 2, men de gjør ikke det. I stedet er Will Smith en helt annen tolkning av Genie som funker vel så godt på sitt eget vis.
Og når det først lages live-action-versjoner av animasjonsfilmer så liker jeg Aladdin 2019 sin tilnærming så mye bedre for det har respekt for materialet, men vet at det er et annet medium og at de må fortelle historien på sin egen måte og Aladdin 2019 får dette så godt til.
Uansett, denne filmen overrasket positivt og mens noe av grunnen er filmens tilnærming og Will Smith, handler dette vel så mye om Mena Massoud og Naomi Scott som henholdsvis Aladdin og Jasmine. Mena oppriktig likner Aladdin, det er nesten urovekkende hvor lik han er en animert Disney-karakter og jeg syns han funket skikkelig godt i rollen. Han synger bra, han er sprek og danser godt og han har godt skuespill i tillegg og jeg var litt usikker på ham pga. et bilde der han så akkurat litt for slesk ut, men i filmen var det en perfekt balanse. Og siden jeg syns Aladdin muligens er den mannlige Disney-karakteren jeg finner kjekkest (tett fulgt av Flynn Rider og Erik fra Lille Havfruen) så gjorde dette meg veldig tilfreds. Naomi Scott på sin side overbeviser også godt som Jasmine. Hun synger bra og har sin egen episke storslagne Oscar bait-sang som funker ypperlig, hun har godt skuespill og hun gir karakteren litt ekstra personlighet og ambisjoner. Hun er dessuten pen, selv om hun ikke er like lik den animerte Jasmine som Mena er lik den animerte Aladdin, og hun har veldig god kjemi med Mena. Og Whole new world-sekvensen er litt mer magisk i animasjonsfilmen, men jeg likte den her og.
Videre er det flotte omgivelser, mye farger og liv og flott orkestrert fra ende til annen.
Om man skal kommentere på noe så er det Jafar som var ganske kul i animasjonsfilmen, men som er helt uten karisma i Aladdin 2019, dessuten blir han spilt på en underspillende måte når han hadde vært perfekt for en skuespiller til å ta helt av og være melodramatisk og pompøs. I tillegg er jeg uendelig glad for at jeg så denne filmen på engelsk for jeg fant et soundtrack fra en norsk versjon av Aladdin 2019 og den norske Genie i den nye versjonen er helt grusom.
Og det er sikkert andre ting som kan kommenteres på, men jeg kommer ikke på noe spesifikt, jeg bare likte denne filmen veldig godt.
Terningkast 5!

Kommentarer

 1. Den här är jag lite nyfiken på. Brukar gilla Backmans böcker. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. "Og likevel; for meg så er ofte Backman den som har de aller mest presise setningene, han skriver ting akkurat som de er for meg, han er den forfatteren jeg kanskje aller mest har lyst til å skrive som fordi jeg ser likheter i hvordan vi tilnærmer oss historier; det er en barnlighet der som er umulig å undertrykke, en viss naivitet som ikke kommer av dumskap, men mer et ønske om å forstå og å ville tro på at det finnes noe godt eller rart eller eventyrlig i de aller fleste mennesker."

  Dette du skriver her er så sant! Jeg har aldri lest noe av Backman, men jeg har følt akkurat det samme med andre forfattere, og det er en så magisk følelse at jeg rett og slett blir skikkelig glad av entusiasmen din her. Det er så fantastisk at det fins forfattere (og andre kunstnere av ymse slag) som kan få til akkurat dette, og det gjør meg så takknemlig over at folk skriver, lager musikk, lager film, fotograferer og what not. Jeg likte forøvrig også utdraga skikkelig godt, og særlig beskrivelsen av ingentingværet.

  Jeg hadde faktisk ikke fått med meg at live-action Aladdin hadde kommet før du nevnte det på bloggen din. Kjipt at Jafar ikke er like kul i denne versjonen som i animasjonsfilmen, da, for han er en av mine absolutte favoritter av Disneyskurker.

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten Den här vill jag så gärna läsa. Tycker så mycket om hans böcker.

  SvarSlett
 4. Ibland tror jag att jag är den enda som inte läst Backman. Än så länge stretar jag emot, men har ju sett en film...Tack för smakbit

  SvarSlett
 5. Den här boken kommer jag också att läsa, Fredrik Backman är en av mina favoriter också.

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Har bara läst en bok av Backman och försökt mig på en som jag gav upp. Men jag kommer nog att läsa mer någon gång. Trevlig söndag!

  SvarSlett
 7. Jag läste ut den här i lördags och tycker precis som du, han har en förmåga att i små skrivningar träffa precis rätt.

  SvarSlett
 8. Backman är helt fantastisk på att få fram det han vill säga med väldigt få ord. Ska läsa denna så småningom.

  SvarSlett
 9. Färglägga, läsa, skriva och kolla Buffy lät som bra grejer att göra!

  SvarSlett
 10. Backman är underbar. Det är samma för mig, han lyckas alltid hitta meningar som går rätt in i hjärtat!

  SvarSlett
 11. Vær så god angående smakebiten og Backman er topp =D Og fint at det jeg skrev om Backman var fint, Kristine, men ja, synd med Jafar siden han er veldig kul i animasjonsfilmen. Ellers er jeg enig, Bokdivisjonen, fargelegge, lese, skrive og se Buffy er definitivt bra ting å gjøre ;)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg