Der jeg tar for meg sangene som er med i semifinale 1 av ESC 2019 =D

Hei! Det er lørdag, endelig lørdag. Av en eller annen grunn, og det til tross for første mai midt i uka, har denne uka føltes ganske lang, men i dag er det lørdag og det er kos og jeg trenger ikke å gjøre noe fornuftig (utenom å føle meg skikkelig fornuftig fordi det er en konsert med musikalartister jeg liker i morgen som jeg har lyst til å dra på, men som jeg ikke drar på fordi jeg sparer penger til andre ting som jeg har mer lyst til å ha penger til, flinke meg). Og ellers er det ikke så mye spennende å nevne, men boka jeg leser nå er super og en annen super ting er det faktum at det er to uker til Eurovision, noe som dermed betyr at i dag er dagen for årets første "Karoline kommenterer Eurovision-sanger med terningkast og hele pakka"-innlegg. Siden slike innlegg har det med å bli ganske lange setter jeg herved i gang så god fornøyelse (og siden jeg har en annen blogg enn i fjor på denne tiden av året så har jeg laget et nytt illustrasjonsbilde i paint ms) =D


Kommentarer angående sangene som skal være i den første semifinalen i kvasi-alfabetisk rekkefølge (sangtitlene er link til sangene på Youtube)

Australia - Zero Gravity 

Denne sangen tror jeg er en sånn sang jeg vil like mer og mer for hver gang jeg hører den og det er bra for jeg liker allerede alt rundt denne sangen. Høy "bløtkake med flere etasjer som man kunne sett for seg servert i et bryllup"-kjole, operatiske elementer og en sånn vaierdings som av og til henger utenfor butikker og svinger i sola, bare at det er en spøkelsesaktig svartkledd dame i stedet. Og jeg liker looken til Kate som synger, jeg liker at det er ganske sært og ja, mye er fint her og det er bare et stort problem og det er det at dette egentlig ikke er en sang. Det er fragmenter av en sang her som tilsynelatende villkårlig er satt sammen og det funker greit, men en klar melodi og slike aspekter som gjør noe til en sang syns jeg ikke at man finner. Og likevel, det er mye her som appellerer til meg altså, det er det. Terningkast 5!

Hvite-Russland - Like it

Jeg liker denne sangen umiddelbart selv om den er temmelig klassisk. Zena har en fin stemme, melodien setter seg med en gang og dette er jo egentlig en ganske ordinær poplåt som ja, det er radiovennlig, men det er ikke så veldig minneverdig, men jeg liker det likevel. Og når jeg liker Australias sang fordi den gjør mye ut av seg så virker det kanskje litt som et paradoks at jeg liker denne sangen av stikk motsatt grunn, nettopp at den ikke gjør mye ut av seg, men hva kan jeg si, jeg har lag. Dessuten er noen sanger ment for å være dramatiske der andre sanger som denne igjen sjarmerer ved ikke å prøve så hardt, men bare være en fin liten sang som kanskje ikke har så store vinnersjanser akkurat, men som er fornøyelig litt på samme måten som å kjøpe popcorn på kino er fornøyelig. Terningkast 4!

Belgia - Wake up 

Belgia har de siste årene ofte vært veldig flinke på rytmer når det gjelder Eurovision. Dvs. at de har en melodisk grunnmur i sangen som gjør det veldig fengende sånn at om man ikke faller for sangen så skjønner man i alle fall appellen uansett. Personlig syns jeg likevel aldri at dette blir særlig interessant for det med melodi og rytme her funker og det blir sånn sett suggerende og litt hypnotisk, men jeg syns mye av det andre her er ganske kjedelig og mens Eliot har en fin stemme, så er den likevel ikke helt min smak. Terningkast 3!

Kypros - Replay 

Med en annen vokalist, en annen tittel og noen små justeringer her og der har Kypros basically bestemt seg for å sende det samme de sendte i fjor. Og da gjorde de det veldig bra og hvis ikke smaken har endret seg veldig siden da så har nok også dette gode muligheter til å appellere til mange. For min del så er ikke dette så veldig interessant, men det er fortsatt lett å like og med et godt sceneshow så kan det hende jeg blir mer overbevist. Terningkast 4!

Tsjekkia - Friend of a friend 

Jeg elsker denne musikkvideoen og hvor kreativ den er. Og jeg syns ellers at Albert som er hovedvokalisten i indie-bandet Lake Malawi som står bak denne sangen er skikkelig søt, han har en sånn litt geeky søthet av den typen som jeg liker best, dessuten synger han skikkelig fint i tillegg. Anyway, dette groover, dette er sjarmerende og jeg elsker melodien og det meste her og hvis dette har et godt sceneshow i tillegg så vil dette være en av mine klare favoritter i år <3 Terningkast 6!

Estland - Storm

Når jeg researchet litt om dette bidraget og fant ut at både Victor som synger og låtskriverne bak denne sangen er svenske så ble jeg særdeles lite overrasket. For dette har den samme "nesten irriterende radiovennlig"-kvaliteten man ofte finner hos Sveriges bidrag i Eurovision og Victor er dessuten kjekk på den vel så irriterende måten man ser hos flere av mennene som synger for Sverige med at det nesten er litt frustrerende for man merker at de vet det selv og er fullt klar over sin egen sjarm. Denne sangen fremføres dog for Estland og hvis jeg skal slutte med digresjoner og fokusere mer spesifikt på denne sangen så er den lett å like. Med det sagt så er det likevel ikke spesielt interessant og mens jeg forventer at dette med enkelhet vil komme til hovedfinalen og blant topp 10 blir jeg ekstremt overrasket om dette vinner. Terningkast 4!

Finland - Look away 

På den negative siden så liker jeg ikke stemmen til vokalisten her og jeg syns også at han fremstår litt for melodramatisk med faktene sine (samtidig som jeg innser at dette er Eurovision og i så måte helt riktig), dessuten syns jeg denne sangen strengt talt er helt uinteressant. På den positive siden liker jeg den grønnkledde nymfen som danser, jeg syns vannballettgreia er stilig og jeg liker at det virker som denne sangen har et budskap, uten at det gjør det så mye mer spennende av den grunn. Terningkast 3!

Georgia - Keep on going

Definisjonen av intens: denne sangen og det liker jeg, litt på samme måte som det føles som om denne sangen har veldig mye viktig å si og det med en selsom dramatikk som appellerer. Og jeg har derfor litt lyst til å like denne sangen, men den overbeviser ikke helt likevel, for meg blir det litt for mørkt og hardt og utrivelig. Med det sagt så liker jeg at jeg ikke skjønner bæret av hva de synger og siden dette føles essensielt så skal jeg være litt ekstra snill. Terningkast 4!

Hellas - Better Love

Denne musikkvideoen føles litt som en slags reklame for fekting og sportsgymnastikk og jeg liker at den gir seg helt hen til en klar estetikk som den holder seg til hele veien. For min del funker likevel ikke dette særlig godt, delvis fordi jeg syns dette er ganske kjedelig og delvis fordi Katerines stemme ikke er helt min smak. Og jeg merker at jeg ikke helt vet hva jeg skal si om dette og det liksom bare understreker hvor engasjerende dette ikke er. Terningkast 3!

Ungarn - Az én apám 

Atmosfærisk sett har denne sangen en av årets finere musikkvideoer og jeg liker denne sangen veldig godt også. Melodien er fin, det er flott sunget av Joci og det føles organisk og jordnært på en måte som appellerer veldig. Dessuten liker jeg at det synges på et språk jeg ikke forstår siden det man da forstår er de viktigere universelle tingene som følelser og slikt og jeg liker at det føles som det fortelles en hel historie her. Terningkast 5!

Island - Hatrio mun sigra

Jeg vil presisere at o-en i Hatrio egentlig ikke er en o, men en spesiell islandsk bokstav eller noe som jeg ikke har på tastaturet mitt. Nå til sangen og oh boy. Jeg innrømmer at dette er særdeles langt unna min musikksmak og at musikk som er så hardt og mørkt og skarpt virkelig ikke er min greie, dessuten er ikke måten det synges på særlig behagelig å lytte til heller. Og samtidig skjønner jeg jo at det også er selve poenget, dette er musikk som handler mye mer om å skape følelser og engasjement enn å være fint å lytte til og nettopp dette gjør at en del av meg håper dette gjør det skikkelig bra. Det hadde vært gøy om normalen var å gå utenfor normalen i så stor grad som Island gjør i år ESC-messig sett og jeg liker at Island virkelig skiller seg ut. Dessuten er det faktisk litt fengende så konklusjonen er nok at nei, jeg liker ikke å lytte til dette, jeg liker ikke å se på dette heller, men det er et bidrag jeg virkelig har respekt for og det er jo ikke så verst i seg selv. Terningkast 3!

Montenegro - Heaven 

Man blir ganske glad av denne sangen, dessuten er det elementer her som gjør at det føles litt Disney, men på en mer poppa måte á popversjonen av en av av Disney-filmens sanger som spilles under rulleteksten liksom. Jeg liker at dette er pene mennesker i enda penere omgivelser, jeg syns melodien er fin selv om den er litt intetsigende og jeg syns alle sanger burde trekke inspirasjon fra denne og heretter ha med en gammel mann som spiller et tradisjonelt instrument. Og etter Eurovision, uansett hvordan det går, så kan denne musikkvideoen selges videre til et reisebyrå som deretter kan bruke den til å få folk til å reise til Montenegro, for jeg tror den kan overbevise en del ;) Terningkast 4!

Polen - Fire of Love

Et problem med denne sangen er at måten det fremføres av vokalistene gjør at det fort føles ganske masete og slitsomt å lytte til, det er liksom så veldig skarpt sunget føler jeg om det gir mening. Og jeg tror egentlig dette er en av de sangene jeg liker minst i år for det er også litt for repetitivt uten at det er repetitivt på en fengende måte, dessuten skjønner jeg rett og slett ikke denne låta og mens jeg liker at det på en måte føles litt originalt, så blir nok denne sangen en fin tid for å gå på do eller hente snacks på kjøkkenet. Terningkast 2!

Portugal - Telemóveis 

Jeg skjønner virkelig ikke denne sangen, dette er bare sært og rart og i dette tilfellet så er det veldig positivt. For jeg aner ikke helt hvem denne sangen har som målgruppe, men jeg håper den appellerer til noen sånn at den går videre til hovedfinalen og kan forvirre moren min like mye som den fascinerer meg. Og også dette er en sånn sang som ikke føles som den har noen klar melodi eller noe slikt, men som er bare så spesiell og original at man elsker den litt for det. Terningkast 4!

San Marino - Say Na Na Na

Av alle årets bidrag så er dette den med den kanskje aller mest umiddelbare hooken for melodien her treffer med en gang og det er nesten irriterende "få sang på hjernen"-faktor her og jeg liker det. Serhat som synger er for eksempel utrolig karismatisk, stilen er gjennomført til fingerspissene, det er groovy og kult og om sceneshowet overbeviser i tillegg så tror jeg denne kan overraske. Terningkast 5!

Serbia - Kruna 

På den positive siden så kan Nevena definitivt synge og jeg liker at melodien av og til har øyeblikk der den føles litt mystisk og dvelende. Problemet er jo at de øyeblikkene går fort over og til sammenlikning går øyeblikkene der jeg venter på at det skal skje noe og kjeder meg mye saktere over. For min del så har ikke denne sangen så mye interessant ved seg og jeg tror dette nok kan bli litt forglemmelig i en semifinale der det er mye som fenger mer. Men hadde dette bare vært en melodi helt uten sang eller tekst så kunne det sikkert vært god skrivemusikk og at det synges på serbisk er et pluss. Terningkast 3!

Slovenia - Sebi

Det er en god beat her og en melodi som har det suggerende elementet som gjør at det fenger litt. Jeg liker dessuten at det synges på slovensk og jeg liker looken til vokalisten. Dette er ikke nok til at jeg blir særlig interessert og i grunnen syns jeg dette er mest kjedelig, men det føles i det minste kjedelig på en sånn måte der det er sånn "det er ikke deg, det er meg"-måte og ikke en "det er definitivt deg som er problemet her"-måte á Hellas og Serbia. Terningkast 3!
*

Og da har jeg tatt for meg sangene i semifinale 1. Neste innlegg kommer om noen dager og vil handle om andre ting og så kommer neste Eurovision-innlegg etter planen i innlegget etter det igjen (jeg har faktisk en klar plan for blogginnlegg for to uker fremover nå). Vi bables!

Kommentarer

  1. Det er alltid gøy å lese ESC-innlegga dine! Jeg syns det er litt morsomt at jeg ofte på forhånd kan anslå med rimelig stor sikkerhet om jeg vil like et bidrag eller ikke bare ut fra å lese kommentarene dine til sangene, og ikke bare fordi du sier om du syns det er bra eller ikke, for ofte er ikke dét en avgjørende faktor i det hele tatt, men det handler mer om åssen du beskriver sangene. Vi har jo ganske forskjellig musikksmak, og av disse bidraga var det nok Belgia og Island jeg likte best. Jeg syns jo faktisk at han som synger i Belgias bidrag kanskje har den stemmen av alle vokalistene her som appellerer aller mest til meg. Det skal riktignok sies om Belgias bidrag at jeg liker versa bedre enn refrenget, som jeg egentlig syns er litt kjedelig, men den hypnotiserende rytmen du snakker om i versa er veldig min greie. Blei veldig fascinert av Island sitt hardtechno-bidrag òg, og syns musikkvideoen var skikkelig kul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at det alltid er gøy å lese ESC-innleggene mine og kult at det ofte er slik at du kan vite om du liker sanger basert på hvordan jeg beskriver dem. Regnet for øvrig med at Belgias bidrag ville appellere til deg og er heller ikke overrasket over at du likte Island sitt bidrag. Dessuten vil jeg jo understreke at jeg jo ser appellen med begge bidragene, jeg skjønner godt hva folk liker med dem selv om det er andre bidrag som er mer min greie ;)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg