The Hate U Give og sånt :)

Heisann! Det er tirsdag, jeg har begynt praksis og det går greit og livet er fint fordi det inneholder bøker, Nintendo, fargelegging og påskekrim (har allerede begynt å skrive én påskekrim og det kan hende det blir flere). Ellers gleder jeg meg over at det i begynnelsen av 2020 skal settes opp hele to(!) musikaler i Oslo som ikke har blitt satt opp her til lands før (Så som i himmelen og Jersey Boys) og oppdagelsen av at man kan utsette betalingen av studielån om man er i en litt for blakk periode (det betyr riktignok at man må betale på det litt lenger, men det kan jeg leve godt med).

Ellers er det ikke så mye nytt å melde, men jeg syns livet er ganske fint for tiden og jeg har ganske mye å fylle dagene med og det er alltids kjekt. Dessuten syns jeg det var den mest interessante av kandidatene på MGP som gikk videre på lørdag og det er også kult. Hva angår andre bidrag som allerede er valgt ut internasjonalt så har jeg ikke hørt så mye enda, men en del av meg er litt fascinert av Island sitt valg. Personlig føler jeg ikke at det er en sang som er helt min smak (for meg blir det for mørkt og bråkete og jeg liker generelt sett søte, sjarmerende og Disney-aktige sanger bedre), men jeg syns det er uendelig kult at det er valgt en slik sang til Eurovision bare fordi det er så utypisk. Det er forfriskende når det kommer noe annerledes og i Eurovision-sammenheng ER Island i år selve definisjonen av annerledes.

Men nok om det.

Nå tenkte jeg å dele en trailer for The Hate U Give-filmen:Jeg var nemlig på kino på lørdag og så denne filmen og nå tenkte jeg å poste min anmeldelse. God fornøyelse og så kommer neste innlegg om noen dager :)


The Hate U Give

Inspirert av Black Lives Matter-bevegelsen ga Angie Thomas i 2017 ut boka The Hate U Give; en bok som viste seg å bli en av de viktigste romanene jeg leste det året. Og nå har filmen kommet og viktigheten også av filmen er ubestridelig.
Uansett bok eller film handler det om Starr Carter på 16 år som bor i et fattig svart lokalområde, men går på en fin privatskole i forstaden. Starr har to utgaver av seg selv; den hun er hjemme i lokalmiljøet og sammen med familien og den utgaven hun er når hun er på skolen og er en av svært få afro-amerikanske elever på en skole der de aller fleste er hvite. Og en stund klarer Starr greit å separere de to utgavene av seg selv, men denne balansegangen virker ikke lenger da Starr blir vitne til at barndomsvennen hennes Khalil blir skutt og drept av en hvit politimann. Hva hun velger å si eller ikke si i denne saken ender opp med å sette henne på en stor prøve og vil kanskje vise henne hvem som egentlig er vennene hennes og hvem som ikke er det.
Jeg husker at boka gjorde sterkt inntrykk og denne filmen er kanskje enda mer effektiv fordi den kan bruke filmmediet til å vise ting mer tydelig enn man kan i en bok. I alle fall ble jeg rørt og sint av historien som ble fortalt og det viser at filmen gjør alt riktig for det er det man skal bli. Dette er et viktig og fortsatt aktuelt tema og det viser også hvordan det er veldig mye man tar for gitt hvis man tilfeldigvis er hvit og ikke har opplevd rasismen og urettferdigheten mange må leve med. Noe annet fint er at med den historien The Hate U Give forteller så kunne det blitt for melodramatisk, litt sånn «film man ser i norsktimer på videregående før man diskuterer det man har sett» og det blir aldri slik; noe som blant annet skyldes at denne filmen også har mange mer morsomme og fine øyeblikk.
Og mye av det som gjør at filmen funker godt er også skuespillet. Amandla Stenberg har de siste årene blitt den afro-amerikanske unge skuespilleren som er med i alt og hun er også med her. Og samtidig så føles også dette veldig riktig for hun er en virkelig god skuespiller og hun overbeviste spesielt godt her. Resten av skuespillerne her er også gode og overbevisende i rollene sine.
I det hele tatt så er dette en film som treffer og overbeviser sterkt. Det er ikke en perfekt film, blant annet så føles slutten litt for enkel og det er også elementer ved historien jeg føler funket bedre i boka. I tillegg så er det noe med at jeg har noen ungdomsfilmer jeg har lyst til å se mange ganger og jeg føler ikke at denne filmen er noe jeg trenger å se igjen (noe som selvsagt kan handle litt om at det er en sånn historie der man må føle veldig mye og det ikke er noe man alltid helt orker). Men til tross for at jeg sitter igjen med noen småting som jeg føler kunne vært løst bedre så er hovedinntrykket svært godt.
Denne filmen er verdt å se (og man bør strengt talt lese boka og, men filmen står støtt på egne ben) og anbefales for alle som vil se en av årets viktigste ungdomsfilmer. Terningkast 5!

Kommentarer

 1. Har hørt mye fint om denne filmen fra andre hold òg, så kanskje jeg ender opp med å se den etter hvert. Husker jo du skreiv om boka òg og at du likte den godt. Syns forsåvidt det du sier med «film man ser i norsktimer på videregående før man diskuterer det man har sett» var en ganske treffende beskrivelse av en viss type filmer ;) (For eksempel The Normal Heart som jeg så for et par dager siden, som på mange måter ligner på den franske filmen 120 slag i minuttet, men The Normal Heart er veldig mye mer amerikansk og... ja. Nettopp film-i-norsktimen-aktig, der 120 slag i minuttet føles nærere og mer troverdig på et vis.) Og jeg syns det er litt morsomt at skuespilleren heter Stenberg til etternavn, ettersom mora mi er fra Steinberg, hoho.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stenberg og Steinberg var artig likt ja og fint at beskrivelsen min av enkelte typer filmer var treffende. Håper ellers du får sett The Hate U Give for den er veldig verdt å se :)

   Slett
 2. Oj det var verkligen ett ovanligt bidrag från Island! :D Ska bli kul att se hur det går för dom!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig spesielt og uvanlig ja. Nysgjerrig selv på hvordan det vil funke :)

   Slett
 3. Jeg snakka om denne boka på barnebokgildet på jobben, og jeg ble stertkt berørt fordi den samla opp temaer som er viktige for meg og ble en bok for denne generajonen. Spent på om den nye boka er allright, og naturligvis spent på denne filmen. Håper den blir satt opp her slik at jeg kan se den. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper filmen settes opp der du bor for den er veldig fin. Ellers er jeg selv nysgjerrig på den nye boka til forfatteren; en bok jeg håper plutselig er inne og tilgjengelig neste gang jeg er på biblioteket for å låne bøker :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg