Smakebit på søndag og Britt-Marie var her :)

Heisann! Lukten av vår, vissheten om at det kun er litt over en uke til du kan velge deg april, en og annen kopp te, bøker man har lånt på biblioteket, musikalsanger å få dilla på og fargelegging <3 Det er tross alt mye å glede seg over og det syns jeg er ganske fint. Dessuten kan man kose seg med krim jeg har skrevet her ;)

Men altså, angående musikalsanger å få dilla på så har jeg nylig oppdaget Six som er en ny britisk musikal som visstnok er en moderne refortelling av historien om kong Henry VIII (som er den første personen jeg fant ut at jeg delte bursdag med, noe som gjorde meg utrolig glad da jeg fant ut at Dobby fra Harry Potter også har bursdag 28. juni siden Dobby er en uendelig mye bedre figur å relatere seg til enn Henry VIII) sine seks koner fortalt som en popkonsert. Her deler hver av de seks konene sine historier i form av usedvanlig fengende sanger og jeg har i det siste blitt særlig glad i "I don't need your love", som man kan høre her:Dette er sangen til karakteren Catherine Parr som er den ene av Henry VIIIs seks koner som levde lenger enn Henry selv (etter rask research fant jeg ut at to av konene hans ble henrettet, to ble skilt fra ham og en av konene hans døde like etter en barnefødsel) og jeg elsker denne sangen <3 Den er så fin og Izuka Hoyle fremfører den helt fantastisk i tillegg =D Yay!

Uansett, jeg skal anmelde en film, men først skal jeg være med på smakebit på søndag og boka jeg leser nå er Elefant:


Dette er altså boka Elefant av Martin Suter, en bok jeg kjøpte i fjor høst mest på grunn av tittelen (elefant er yndlingsdyret mitt og katter kommer på en sterk andreplass) og fordi premisset virket spennende.

I Elefant handler om den hjemløse og alkoholiserte Schoch som holder til i en hule i Zürich der han en dag finner en bitteliten (ha plass i en veske-liten) rosa elefant som lyser i mørket. Schoch må deretter ta seg av denne elefanten, men det viser seg at forskerne som har skapt denne elefanten vil ha den tilbake for enhver pris, noe de ikke fortjener å få siden de ikke bryr seg det spor om elefantens ve og vel. Vil Schoch klare å beskytte elefanten fra de fæle forskerne? Vil det å passe på elefanten bli mer viktig for Schoch enn alkoholen? Dette er spørsmål jeg regner med at boka vil besvare.

Og selv liker jeg denne boka selv om et lite problem med den er at den ikke er spesielt fengende skrevet. Det kan selvsagt skyldes at boka, som jeg leser på engelsk, er oversatt fra tysk, men jeg syns språket er litt tørt og følelsesløst. I tillegg blir det gått litt vel i detalj om vitenskap på en måte som kunne vært engasjerende, men her blir litt kjedelig. Med det sagt så er det fortsatt absolutt en fin bok og jeg liker Schoch og elefanten og selve konseptet en hel del. Og når det bare er en uke til live-action Dumbo (som jeg faktisk gleder meg en del til) føles det veldig riktig å lese om elefanter :)

Her er en smakebit:


Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese :)
*
Da tenkte jeg å dele min anmeldelse av filmen Britt-Marie var her og så kommer neste innlegg om noen dager :) God fornøyelse og ha en fin søndag!

Britt-Marie var her

Når det gjelder Fredrik Backman er ting ganske enkelt for meg. Hvis han gir ut en bok så leser jeg den, hvis det kommer en film basert på en av bøkene hans ser jeg den og hvis det kommer et teaterstykke basert på en av bøkene hans ser jeg det. Og jeg drømmer fortsatt om å skrive en musikal basert på «En mann ved navn Ove» (som er den av Backmans historier jeg er aller mest glad i) og vet med meg selv at jeg må anskaffe HBO når tv-serien som skal komme basert på Bjørnstad-serien hans kommer (høsten 2020 tror jeg). Kort oppsummert, jeg elsker historiene til Fredrik Backman og boka Britt-Marie var her er intet unntak.
Med andre ord var ikke spørsmålet OM jeg skulle se filmen Britt-Marie var her, men NÅR og når endte opp med å være i går. Og det fine er at dette er en veldig sympatisk film som det er lett å like.
Som i boka handler det om Britt-Marie som har holdt hus i 40 år for ektemannen Kent, men som da han har et hjerteinfarkt finner ut at han har vært utro lenge. Dette får Britt-Marie til å reise fra ham og til arbeidsformidlingen som først ikke er helt sikre på hva de skal gjøre med en dame på 63 år som ikke har jobbet siden tidlig i tjueårene, men som skaffer henne jobb som fritidsklubbleder på småstedet Borg som er hardt rammet av finanskrisen. Og så blir dette historien om å starte på nytt, å blomstre i moden alder, om fotball og om å vise at man fantes.
Til tross for litt lunkne anmeldelser visste jeg at jeg kom til å like denne filmen. Ikke bare fordi jeg likte boka, men også fordi dette er en slik historie som appellerer mer til et vanlig publikum enn en anmelder. For om man skal se denne filmen med et kritisk blikk så er det klart steder der den kommer til kort i form av at det er litt for lett, litt for overfladisk behandlet og litt for ufarlig. Selv jeg som likte denne filmen innser at den kommer til kort om man sammenlikner med boka i og med at boka gir karakterene ganske mye mer dybde der mange her blir mer typete.
Hvis man dog legger bort kritikeren litt så er dette ganske fint. Ikke like fint som med «En mann ved navn Ove» (som er en av få historier som var bortimot perfeksjon både som bok, film og teaterstykke), men likevel rørende, trivelig og med en karakter i Britt-Marie som man blir virkelig glad i.
Og mye av dette handler om Pernilla August som er virkelig fantastisk som Britt-Marie og som bærer denne filmen med dyktigheten til en erfaren skuespiller som virkelig bryr seg om figurene hun skaper. Videre er denne filmen en god forklaring på hvorfor mange virkelig elsker fotball og jeg har mye sympati med Britt-Maries behov for å bli sett, hvordan det hun ønsker bare er at noen skal huske at hun var her.

Konklusjonen er altså at dette er en sympatisk film. Ikke veldig dyp og minneverdig og heller ikke like god som boka, men likevel absolutt en fin filmopplevelse. Terningkast 4!

Kommentarer

 1. Tack för smakbiten. Boken kände jag inte till. Filmen har jag tänkt se, men kom inte iväg på bio, så det får bli senare.

  SvarSlett
 2. Ingen bekant bok eller författare. Roligt att du gillar elefanter, jag är kär i flodhästar men har aldrig sett en bok som associerar till det ståtliga livsfarliga djuret. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
 3. Har sett filmen och tycker lite som du. Boken är bättre men filmen var sevärd. Många bra skådisar särskilt Pernilla August är bra som Britt Marie. Intressant med elefanterna, boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, det är ingen bok jag har hört talas om.

  SvarSlett
 5. Det är en trevlig bok och bitvis riktigt rolig, men inte Backmans bästa. Jag tycker att "Mormor hälsar och säger förlåt" var bättre. Även böckerna "Björnstad" och "Vi mot er" rekommenderas.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. Jeg har selv lest alt av Backman og likte Britt-Marie var her veldig godt, selv om det er andre bøker av forfatteren jeg har likt bedre :

   Slett
 6. Det er fantastisk når man har så mye å glede seg over. :-) Jeg synes også det er flott at det straks er april og vår :-) Ha en riktig fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en riktig fin uke selv og ja, det er fint å ha mye å glede seg over <3

   Slett
 7. Britt-Marie var här vill jag verkligen se!

  SvarSlett
 8. Takk for alle kommentarer og vær så god angående smakebiten :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg