Du og jeg og Vito og ymse annet :)

Heisann! Fin ting: i morgen er det en lørdag som skal fylles med biblioteket og spillkveld og det blir skikkelig trivelig. Dessuten er jeg jo egentlig litt blakk og jeg har også mer enn nok å lese på, men så var jeg innom Outland og fant dette i går:


Den ene av disse bøkene er "Vengeful" av V.E. Schwab (som skriver skikkelig gode bøker både for barn, ungdom og voksne), en bok som er oppfølger av boka "Vicious" som var en bok jeg leste våren 2015 og likte utrolig godt og jeg gleder meg skikkelig til å lese den. Imidlertid gleder jeg meg muligens enda litt mer til å lese "Our child of the stars" av Stephen Cox som er en Science Fiction-roman der handlingen foregår sent på 60-tallet i en amerikansk småby der en meteor lander og det fra vraket reddes et alienbarn som blir adoptert av et par som ikke kan få barn selv, men har mye omsorg å gi. Og så må de passe på ham og beskytte ham fra myndighetene og slikt i en roman der jeg ble litt betatt av coveret og utover det så er det bare noen ganger du kommer over bøker du aldri har hørt om og så bare vet du at oi, dette er noe du kommer til å elske. Jeg har en veldig god magefølelse når det gjelder denne boka og jeg har riktignok noen andre ting å lese ut først, men jeg gleder meg veldig <3

Utover å kjøpe to bøker (som jeg for så vidt tenker litt på som en trøstepremie fordi Folketeateret har et jubileumsarrangement i mars som jeg av ymse grunner ikke har mulighet til å dra på selv om jeg har veldig lyst) har jeg i det siste spilt veldig mye Zelda og jeg har også fargelagt en del og ble særlig fornøyd med denne:


Det skal se ut som et galakseaktig design på fuglen, noe jeg syns var en kreativ vri.

Og jeg skriver litt for lite for tiden, men jeg har mange ideer (deriblant en ide til novelle eller noe basert på konseptet "tenk om det fantes en maskin som kunne vite nøyaktig hvor gammel man var når man var halvveis ferdig med livet sitt, hvordan ville det påvirket de som fant ut at de hadde vært halvveis når de var 22 om de nettopp hadde fylt 40 år for eksempel") og jeg tar det igjen med å fargelegge massevis (og fargelegging er så praktisk fordi jeg kan gjøre det samtidig som jeg ser videoklipp på Youtube eller til og med mens jeg jobber, noe som ikke er tilfelle med skriving).

Ellers leste jeg for litt siden denne boka:


Resten av dette innlegget er min anmeldelse av denne litterære finheten og så kommer neste innlegg på søndag. Vi bables og god fornøyelse :)

Du og jeg og Vito av Bjarte Arneson

Gutter og jenter sitter og venter på en bok som realiserer det ubrukte fiksjonspotensialet i norske barnesanger. Og nå er den her. (Og bare for å unngå misforståelser: Ja, det er denne boken. Som du leser om akkurat nå.) De femten historiene i Du og jeg og Vito rammes inn av kjente strofer, men utforsker hittil ukjent terreng, der stammende munker, tømmerrenner og maisprodusenten Green Giant opptrer for første gang i én og samme bok.
*
«Du og jeg og Vito» var en sånn bok som hoppet høyt opp på lista over bøker jeg ønsket å lese da jeg kom over en særdeles positiv omtale som vekket interessen min. I tillegg hadde jeg lest og likt en annen bok av Bjarte Arneson før og det liksom bare underbygget at denne boka fristet. Og for to uker siden cirka leste jeg «Du og jeg og Vito» og altså, denne boka er en smule genial.
Ideen bak denne romanen er korte historier basert på norske barnesanger. Hver historie starter med å sitere en kjent barnesang og mens historiene utover det ikke nødvendigvis har så mye med den nevnte barnesangen å gjøre, så er dette grepet noe som skaper umiddelbart nærskap til materialet fordi det gir det nostalgiske ved sanger som for mange er kjente og kjære en ny vri.
Og en ting jeg liker med denne boka er at Bjarte Arneson er en bedre forteller enn en skribent, noe som høres litt rart ut så jeg skal forklare. Noen personer har et talent for skriving som føles som om det kommer helt naturlig, som om de kunne skrevet om hva som helst og så ville det funket. Andre igjen syns ofte at å skrive kan være ganske vanskelig, men så har de en kjærlighet overfor å bruke fantasien og å fortelle historier som gjør at skrivingen er noe de alltid kommer tilbake til. Selv føler jeg at jeg kommer klart i kategori 2 og for meg går også skrivingen mer i perioder der jeg tidvis skriver masse og tidvis skriver ganske lite, men alltid bobler over av ideer og elsker selve ideen om å fortelle og formidle. Og jeg føler at Bjarte Arneson er en person som også kommer i kategori 2, noe man i «Du og jeg og Vito» merker i at nei, det er kanskje ikke verdens best skrevne bok teknisk sett og det er ikke sånn at jeg forelsker meg i setninger og vil sitere i vei, men man merker fortellergleden så godt og det er så mange kreative ideer her at det blir helt fascinerende.
Og jeg liker at denne boka virkelig føles unik og original, dessuten er den utrolig morsom til tider og den tør å være fornøyelig i en tid da mange bøker er mer preget av alvor og vemod.
Så ja, jeg likte denne boka en hel del. Og hvis du som leser av dette innlegget føler at du vil lese en bok på knapt 170 sider som kanskje ikke vil forandre verden, men garantert vil gjøre livet litt bedre mens du leser så er denne boka veldig verdt å sjekke ut.

Terningkast 5!


Kommentarer

 1. Kære Karoline
  Jeg vil sende dig en hilsen, for jeg har så tit 'mødt' dig, når jeg har været på besøg på andre blogge. Og jeg tænker altid, at du svarer så klogt og opbyggende. Du er en sød ven!
  Jeg er ikke så meget i blog land mere, men når jeg før har været det og har kigget ind her hos dig, har jeg virkelig elsket dit kunstneriske udtryk. Altså dine tegninger. Den måde du dekorerede din blog med dem, der følte jeg, at jeg gik ind i et helt særligt univers. Jeg har tit tænkt jeg skulle fortælle dig det, og gør det så nu.
  Tegner du stadig ?
  Din farvelægning er også virkelig skøn! Det er vidunderlige farver du bruger. Ja, du har noget særligt med billeder.

  Jeg ser ikke film og tv som dig eller læser samme bøger. Men din store teaterglæde deler jeg med dig! Det er en passion som aldrig slukkes. Selv er jeg vild med Jytte Abildstrøm og riddersalen i Kbh, fx.

  Alt for nu. Pas godt på dig i livet!

  Fra Laila.

  SvarSlett
  Svar
  1. For en utrolig koselig kommentar, tusen takk :) Jeg fargelegger mer enn jeg tegner for tiden, men slikt går jo i perioder. Så fint at det faller i smak og at du syns jeg er flink, det blir jeg glad for =D Og teater er herlig, dessuten har jeg aldri sett teater i Danmark, men det er en av de tingene jeg har ganske lyst til en dag ;)

   Slett
 2. Schwab känns det som att jag borde läsa något av! Så många som gillar hennes böcker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Schwab er absolutt verdt å lese, jeg har i alle fall likt alt jeg har lest av henne :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg