Dear Evan Hansen - boka og ymse annet =D

Heisann! Mens jeg forstår det litt syns en del av meg likevel at det er synd at Switch-innlegget mitt ikke fikk noen kommentarer siden jeg brukte tre timer på det. Det er så irriterende når man bruker lang tid på skikkelig grundige innlegg som ikke viser seg å interessere noen.

Utenom det er dog livet ganske fint (tross en lett forkjølelse) fordi det inneholder bøker og Nintendo og skriverier og en lørdag denne uka som jeg gleder meg til fordi den vil inneholde biblioteket og spillkveld :)

Dessuten kjøpte jeg fine bøker forleden dag:


Den ene av disse bøkene er "Du og jeg og Vito" av Bjarte Arneson som er en novellesamling der hver historie er inspirert av en norsk barnesang, noe som føles såpass originalt ut at jeg gleder meg til å lese, dessuten har jeg uansett hørt at denne boka er veldig artig. Den andre boka leser jeg for øyeblikket og det er "Lyder jeg ikke kan høre" av Eirin Gundersen, som er en sånn poet som har et så godt blikk og et så naturlig språk at jeg nesten er litt misunnelig siden jeg ikke klarer å skrive med den samme selvfølgeligheten selv. Jeg vil så veldig gjerne skrive, men jeg syns det er så vanskelig og så er det mennesker som tryller med ord på en måte som får det til å virke som om å skrive er en lek for dem, noe de gjør med null besvær og jeg vet at det nok ikke er tilfelle, men likevel. Tenk å ha språket til Eirin Gundersen, dette åpenbare talentet som ikke så mange andre har...

Uansett, fint lesestoff gir meg noe å rømme inn i, noe som er kjekt siden norsk politikk (og internasjonal politikk generelt sett) utvikler seg til et mer og mer tragisk kapittel for hver dag som går (og her sikter jeg først og fremst til valget av Ropstad som barne- og familieminister i denne omgang grunnet saker som dette blant annet). Det er så mye med verden som gjør at å spille Nintendo fremstår som et stadig bedre alternativ fremfor å leve i det virkelige liv.

Nok om det. Nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av boka "Dear Evan Hansen" (basert på musikalen med samme navn) og så tenkte jeg å dele opp avsnitt med sanger fra musikalen og slikt. God fornøyelse og så kommer neste innlegg om noen dager :)

Dear Evan Hansen - bokanmeldelse :) 

When a letter that was never meant to be seen by anyone draws high school senior Evan Hansen into a family's grief over the loss of their son, he is given the chance of a lifetime: to belong. He just has to stick to a lie he never meant to tell, that the notoriously troubled Connor Murphy was his secret best friend.

Suddenly, Evan isn't invisible anymore--even to the girl of his dreams. And Connor Murphy's parents, with their beautiful home on the other side of town, have taken him in like he was their own, desperate to know more about their enigmatic son from his closest friend. As Evan gets pulled deeper into their swirl of anger, regret, and confusion, he knows that what he's doing can't be right, but if he's helping people, how wrong can it be?
*
Noen ganger har jeg perioder der jeg får helt dilla på en spesifikk musikal og våren 2017 var det Dear Evan Hansen som var min store favoritt. Jeg lytta så mye til musikalcden, jeg oversatte alle sangene til norsk for moro skyld og ja, jeg var rett og slett veldig glad i denne musikalen. I ettertid har jeg hatt litt mindre dilla, men det er fortsatt et fint gjensyn når jeg lytter til musikalcden og grunnen til det er at dette er en musikal det er så lett å føle seg hjemme i. Selv om jeg selv ikke har slitt med angst og depresjoner så kan jeg kjenne meg igjen i konfliktsky og usikre Evan og jeg liker at denne musikalen forteller om vennskap, psykisk helse og sosiale medier på en måte som fortsatt føles ganske unik.Og mens jeg virkelig elsker musikaler så er det noen musikaler som har en story jeg skulle sett i et annet medium om det gir mening. Et godt eksempel på dette er Next to Normal som jeg alltid har tenkt at skulle ha vært en tv-serie for historien rommer så mye mer enn den rekker å fylle og det er så interessante karakterer at en litt over to timer lang musikal ikke er nok. På samme måte tenkte jeg at Dear Evan Hansen hadde en historie som hadde funket skikkelig godt som ungdomsbok. Og det er det visst andre som har tenkt også for denne boka er en novellisering av musikalen.


Og det fine er at det i hovedsak funker veldig godt og det er også velskrevet nok til at jeg vil tro man kan lese og engasjeres av denne boka uten å kjenne musikalen. For det skapes gode karakterer, det er fint fortalt og det har den samme sårheten som musikalen og jeg elsker akkurat den sårheten. Og greia er at Evan forteller en forferdelig løgn som vikler ham opp i noe som han mister totalt kontrollen over og mens enkelte vil mislike Evan så tenker jeg at om man selv er en person som aller helst vil unngå konflikter og som ikke takler å skuffe andre, så vil man forstå Evans valg. Dessuten liker jeg hvor lite perfekt Evan er for man har sympati med ham uansett, selv i de øyeblikkene han frustrerer deg som leser.


Så ja, det er mye som gjør dette til en nær og sår og svært fin ungdomsbok. Med det sagt så er det aspekter med denne boka som jeg er litt ambivalent til. I boka «Dear Evan Hansen» er det en del replikker som er hentet direkte fra musikalen og det er også referanser til musikalsangene og en del av meg likte dette. En annen del av meg syntes likevel at det føltes litt som juks om det gir mening for det fikk det til å virke som Val Emmichs jobb med å skrive denne boka var ganske enkel, ikke minst fordi boka er veldig tro mot storyen i musikalen. Og det er jo en novellisering av musikalen som er skrevet av Val Emmich i samarbeid med skaperne av musikalen og i så måte er det jo ikke noe rart at det er referanser til musikalen, men det ble litt for mye av det føler jeg. Dessuten gjorde det at historien tidvis føltes litt mindre fri enn ønskelig for det gjorde at om man kjenner musikalen så er det heller ingen overraskelser og det var noe av utviklingen i boka som ikke føltes naturlig, men mer som om det bare hendte fordi det var sånn ting hendte i musikalen.

Og på en måte er jo ikke dette så virkelig store problemer, men det viste meg at det kanskje er en grunn til at folk ikke så ofte lager novelliseringer av musikaler siden noe som funker veldig godt i en musikal ikke nødvendigvis fungerer like godt i en bok og omvendt, det er jo tross alt ulike medier.

Likevel var denne boka i hovedsak en fin leseropplevelse som dessuten minnet meg på hvor glad jeg er i musikalen, noe som alltids er en fin bonus.

Terningkast 5!

Kommentarer

  1. Tack för boktipset! Inte hört talas om dem tidigare. Här är det också riktigt kallt nu, längtar efter våren!

    SvarSlett
  2. Vær så god angående boktipset og ja, lengter etter våren selv :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg