Om Billy Elliot på Lillestrøm Kultursenter :)

Heisann! Det er fredag og det som gjør livet fint for tiden er teater og det kjekke faktum at jeg har en del teaterplaner som fryder hjertet mitt <3 For eksempel så jeg Billy Elliot i går, noe jeg senere vil komme tilbake til, og i morgen skal jeg se Spring Awakening. Dessuten skal jeg se Next to Normal om litt over en uke, så ja, det er mye teater i livet mitt, hurra! Og hva angår musikaler så har jeg skikkelig lyst til at alle i hele verden skal lese komponistinnlegget mitt om Stephen Sondheim fordi jeg vil at flere skal elske sangtekstene og genialiteten hans, men jeg innser at det ikke er en sånn ting jeg kan styre. Likevel :)

Her er en scene fra Billy Elliot-musikalen som er fantastisk:


Jeg så jo altså Billy Elliot i går og det var veldig fint. Nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av forestillingen og så kommer neste blogginnlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse :)

Billy Elliot på Lillestrøm Kultursenter


Finnes det noen ord som er dekkende nok for hvor magisk det er å se teater igjen for første gang på elleve måneder? Følelsen av å bli borte mens man ser en musikal, den følelsen som etter min mening er den fineste følelsen i verden. Jeg vet ikke, men jeg vet at Billy Elliot var et enormt etterlengtet teaterbesøk og så veldig verdt billetten som det kan få blitt.

I Billy Elliot, basert på filmen med samme navn, handler det om Billy på elleve år som vokser opp i et lite gruvesamfunn i England på midten av åttitallet. I skyggen av streiken til gruvearbeiderne, deriblant Billys far og bror, ender Billy opp i en dansetime og blir fort betatt av ballett. Og så handler det om Billys kamp for å få dansedrømmen akseptert, samtidig som kampen mellom gruvearbeiderne og myndighetene tilspisser seg. Denne kontrasten, mellom gruvearbeidernes utfordringer i møte med Billy som selv finner ut hva han er ment til å gjøre, er så nydelig formidlet i historien om Billy Elliot og er mye av grunnen til at jeg syns denne musikalen er så sterk.

Selv har jeg sett Folketeaterets oppsetning av Billy Elliot og husker den som fantastisk. Med det sagt så er Lillestrøm Kulturhus sin forestilling en vel så imponerende oppsetning og på sett og vis tjener det til og med historien en del at dette er en amatøroppsetning på et kulturhus. For det er selvfølgelig begrensninger som kommer med at en oppsetning er på et kulturhus og ikke et stort teater, men de føles litt som en styrke føler jeg fordi de gjør at forestillingen føles nærere og fordi de får frem essensen mer. Billy Elliot er en historie om det store i det små og mer tydelig blir ikke det enn her på Lillestrøm Kultursenter.

Hvis jeg skal trekke frem høydepunkter så er jo både koreografien og scenografien topp, men det som gjør denne musikalen så flott handler aller mest om alle som står på scenen. Sang og spill er prima hele veien her og det er nesten vanskelig å treffe frem noen spesifikt, siden alle her gjør alt ut av rollene sine. Jeg vil likevel nevne Alexander Gløtta som Billy spesielt, for Billy Elliot må være en av de mest krevende rollene en barneskuespiller kan ha siden det er en rolle som krever både flott sang, skuespill og dans ikke minst. Alexander får det til og mens han er en sterkere danser og sanger enn han er skuespiller, så er han likevel fullt og helt overbevisende også der.

Så ja, jeg er i det hele tatt veldig imponert og når man ser en musikal i 2021 handler så mye av den imponertheten ikke bare om forestillingen i seg selv, men også at den i det hele tatt har blitt noe av. For Billy Elliot på Lillestrøm Kultursenter har hatt en veldig lang og utfordrende prøveperiode på grunn av pandemien og fått premieren forskjøvet flere ganger og likevel har lidenskapen og det intense ønsket om å få det til vunnet og nå er forestillingen altså klar. Det er noe ekstra vakkert ved å se teater nå, medvitende om all den tid det ikke har vært tilgjengelig og hvor mye utfordringer enhver oppsetning har gjennomgått for å nå scenen og et publikum og jeg er så imponert over pågangsmotet og lidenskapen som gjør at jeg i går faktisk endelig så Billy Elliot på Lillestrøm Kultursenter.

Og dette er ingen perfekt forestilling; jeg føler at noen karakterer kunne vært mer utviklet og det er øyeblikk der flyten i forestillingen kunne vært bedre. Dette er likevel en klar terningkast 5 av en forestilling og om man endelig skal vende hjem til teateret så er Billy Elliot på Lillestrøm Kultursenter virkelig en fin ting å vende hjem til. Jeg er så glad for å ha sett denne forestillingen. 


Kommentarer

Populære innlegg