Smakebit på søndag og smakebit fra Corona-musikalprosjektet mitt :)

Heisann! Det er søndag, været er grått akkurat nå, men det er spådd sol i Oslo i hele neste uke og det er jo kjekt. Og hvordan går det med meg? Jo takk, litt bedre enn for noen dager siden, men jeg syns fortsatt situasjonen er ganske absurd og jeg har fortsatt noen selvopptatte øyeblikk der jeg blir for opptatt av alt jeg ikke kan og hvor urettferdig alt føles. For jeg er jo egentlig en optimist, men det er veldig mye vanskeligere å være optimist nå for tiden da alt virkelig har gått til helvete og vi rent faktisk ikke vet noe som helst om hvor lenge verden stopper opp. Og jeg vet jo at man er uhyre tilpasningsdyktig og klarer å vende seg til det meste, selv en periode som dette da alt stopper opp, men enn så lenge er det vanskelig å ikke føle at dette vil vare for alltid, enn så lenge føles det som om normalen aldri vil komme tilbake og tanken på å aldri kunne treffe de få menneskene jeg hadde i livet mitt utenom mamma, tanken på å aldri kunne dra på teater/kino/biblioteket igjen skremmer meg så veldig mye. 

På den positive siden så er jeg veldig kreativ og nå har jeg kommet godt i gang med å skrive en musikal om Corona-krisen. Den skal handle om fem karakterer:

- Ida (7 år) som ikke forstår alt som skjer helt og som blant annet har en sang om hvordan foreldrene hennes prøver å skjule følelsene sine, men at hun får med seg mer enn de tror
- Herman (22 år) som er hypokonder i utgangspunktet og blant annet har en sang kalt Forkjølelse eller Corona?
- Miette (25 år) som er musikalartist og bekymrer seg for økonomien og jobben og har en sang om drømmen om å stå på scenen igjen
- Rex (17 år) som gir blaffen og holder på som før, men så blir moren hans innlagt på sykehus alvorlig rammet av viruset og det viser ham at ting er seriøst og gir ham et nytt perspektiv på saken
- Else (25 år) som nettopp har møtt drømmemannen og nå bekymrer seg for hvordan et gryende forhold skal gå når hun ikke kan treffe ham

Og nå har jeg planlagt hele historien og funnet ut hvilke sanger som skal synges når og slikt og det er så fint å ha et kreativt prosjekt å gi seg hen til. Uansett, her er en sangtekst fra musikalen som synges av karakteren Else som går en spasertur der hun tar bilder og synger om de tomme gatene i Oslo by:

Tomme gater i Oslo by
(ELSE)

Tomme gater i Oslo by
Gatene jeg går hver dag 
er nå så veldig stille

Tomme gater i Oslo by
Fanger verden i bilder
Mens hverdagen sover

Og likevel, en katt jeg koste med
En hestehov i veikanten i stad
Et solstreif som fortalte meg om vår
Som prøvde å si at dette vil gå bra

Tomme gater i Oslo by
Øde t-baner
Nå holder vi oss hjemme

Tomme gater i Oslo by
Følelsen av undergang
At alt aldri blir hverdag 

Og likevel, det regnet litt i går
Snøen smelter bort og varmen titter frem
Livet finnes fortsatt med en ny normal
Og vi er fortsatt helt trygge i vårt hjem

Jeg er så glad for bildene jeg tar
Og vet at de blir viktige en dag
Når vi endelig kan puste ut 
og verden er som før
Har jeg lærdommen og minnet fra i dag

Tomme gater i Oslo by
Gatene jeg går hver dag
Er nå så veldig stille
*
Ellers leser jeg for tiden denne boka:

Her er synopsis fra Goodreads:

When Korede's dinner is interrupted one night by a distress call from her sister, Ayoola, she knows what's expected of her: bleach, rubber gloves, nerves of steel and a strong stomach. This'll be the third boyfriend Ayoola's dispatched in, quote, self-defence and the third mess that her lethal little sibling has left Korede to clear away. She should probably go to the police for the good of the menfolk of Nigeria, but she loves her sister and, as they say, family always comes first. Until, that is, Ayoola starts dating the doctor where Korede works as a nurse. Korede's long been in love with him, and isn't prepared to see him wind up with a knife in his back: but to save one would mean sacrificing the other...
*
Jeg har ikke lest mer enn 25 sider så langt, men jeg liker denne boka veldig godt så langt. Den er fornøyelig skrevet med en mørk humor som føles midt i blinken og jeg liker også veldig godt den afrikanske settingen som føles original og interessant. 

Her er noen smakebiter:

It’s because she is beautiful, you know. That’s all it is. They don’t really care about the rest of it. She gets a pass at life.

There is music blasting from Ayoola's room, she's listening to Whitney Housten's I Wanna Dance With Somebody. It would be more appropriate to play Brymo or Lorde, something solemn or yearning, rather than the musical equivalent of a pack of M&Ms

I dare you to find a flaw in her beauty; or to bring forth a woman who can stand beside her without wilting.
*
Flere smakebiter finnes hos Flukten fra Virkeligheten :)
*
Og ellers er det ikke så mye nytt å melde, men her er et par positive ting med Corona-krisen for meg eller verden:

- At det rammer oss alle. Det er faktisk en stor trøst i å vite at vi alle har det like jævlig nå, at det ikke bare går ut over noen få, men alle som en. Det gir en fin fellesskapsfølelse opp i alt som er annerledes og skummelt.

- Månedskortet mitt går ut i dag og grunnet jobbing hjemmefra sparer jeg penger på at det ikke er så veldig stress med å kjøpe nytt månedskort (her følger jeg situasjonen nøye dog for jeg prøvde å jobbe som telefonintervjuer hjemmefra på fredag og hadde store tekniske problemer hele veien, så hvis det funker like dårlig til uka så blir det å jobbe hjemmefra kanskje umulig. men det trenger jeg jo strengt talt ikke å bekymre meg for nå)

- Jeg sparer generelt sett penger på Peppes-lunsjer jeg ikke kan ta og at jeg ikke bare kan dra på kino en lørdag og slikt. Og man kan innvende at jeg kanskje ikke sparer så mye penger siden stengte biblioteker inspirerte meg til å bestille seks bøker til verdi av 900 kr på torsdag for å være sikret nok lesestoff i april, men likevel

- Det er veldig bra for klimaet sin del at vi ikke kan reise og strengt talt ikke bør være noe særlig på farten i det hele tatt og det viser at vi kan gjøre store endringer for klimaets del over natten

- Optimale forhold for å skrive musikaler og bøker og generelt sett gi seg hen til kreative prosjekter (og siden jeg har klikka så hadde jeg i går melodien "When the moon hits your eye like a big pizza pie, that's amore" på hjernen i stad, bare at jeg mentalt bytta ut teksten med "When a virus takes hold and it's out of control, it's Corona" så inspirasjonen og fantasien er det i alle fall ingenting i veien med)

- Hvor lettet vi vil være når vi kan dra på biblioteker, jobbe som normalt, dra på kino og teater og alt dette her igjen. For jeg prøver å huske at det vil komme en normal igjen, det føles som om dette er for alltid, men det er ikke det og tenk så glade vi vil være når vi kan se tilbake på dette og vite at vi taklet den verste krisen vi antakelig kommer til å oppleve og det gikk bra.
*
Så ja, verden er rar, men jeg prøver å puste med magen og huske at "this too shall pass". Og det er lov å ha sammenbrudd eller å skrike eller gråte eller være opprørt over alt som avlyses. Det er lov å syns synd på seg selv for dette er en situasjon ingen av oss er forberedt på. Men det vil gå over, det føles kanskje ikke sånn nå som vi er helt i begynnelsen av denne omstillingsprosessen, men jeg må klamre meg til håpet om at vi vil kunne komme tilbake til hverdagen igjen til slutt.  

Kommentarer

 1. Jeg elsket den boken! Den var så morsom og tragisk på en gang. Men mest morsom :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 2. Har nog bara hört bra recensioner om den där boken så jag är jättesugen på att läsa den. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 3. Du har ikke klikka (i hvert fall ikke noe mer enn meg), for jeg har gått rundt og sunget "My Corona" til melodien til "My Sharona" i flere dager nå. Og du sier mye fint og sant i dette innlegget, jeg finner også trøst i felleskapsfølelsen og at dette ikke (lenger) føles som en konspirasjon mot min person, tvert imot er jeg ganske heldig som tross alt har relativt god helse og sånn sett antakelig er utafor livsfare. På torsdag kveld hadde jeg et gråteanfall på badet fordi alt bare var fælt og jeg var så bekymra for jobben og økonomien min og jeg var så lei meg over alle de tinga jeg har sett fram til lenge som nå antakelig ikke blir noe av, men til og med dét har jeg fått tilbake trua på – i hvert fall litt. Og det er fint at du kan bruke denne utfordrende tida til å få utløp for kreative impulser!

  Boka hørtes veldig kul ut! Jeg har lest få bøker der handlinga er lagt til Afrika sjøl, og de få bøkene jeg har vært borti, har stort sett vært veldig tunge og politiske og samfunnskritiske, noe som jo selvfølgelig også er viktig, men jeg trur likevel at den store overvekta av den typen afrikansk litteratur gjør at oss nord-europeere og andre i-landsbeboere lett kan tenke at Afrika bare er fælt og fattig og prega av kriger og naturkatastrofer, når det selvfølgelig også er så mye mer og annet.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Den här boken är jag nyfiken på.

  SvarSlett
 5. Nyfiken på den här boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Tack för smakebit och veckans roligaste coronainlägg! :)

  SvarSlett
 7. Takk for kommentarer. Kult at dette var ukens artigste corona-innlegg, TinaO ;) Og det var en veldig fin bok, absolutt verdt å lese. Og takk for en veldig fin kommentar, Kristine, bra at jeg sa mye fint og sant her.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg