Om Mysteriet Herr Link og sånt :)

Heisann! Det er tirsdag, livet er fint og jeg har fått dilla på Supergirl nå. Utover det er de fineste tingene i livet for tiden lesestoff og fargelegging og ymse andre kreative prosjekter. En kjekk ting for øvrig er det at jeg nå har fått alle bøkene jeg bestilte utenom én. Og det er riktignok litt synd at den boka jeg fortsatt venter på er den boka jeg har aller mest lyst til å lese i sommer, men jeg satser på at den kommer i løpet av denne uka eller neste og uansett har jeg i alle fall ikke manko på lesestoff fremover. Planen er å lese ut biblioteksboka jeg holder på med nå og så levere alle biblioteksbøkene mine i slutten av denne uka uten å låne noen nye bøker og så skal jeg virkelig sette skikkelig i gang med alle de uleste bøkene mine som roper etter å leses :)

Her er forresten en skikkelig nydelig sang fra Hadestown ved navn Flowers:


Melodien her er så utrolig fin og Eva Noblazada synger så nydelig :) Hadestown er litt magisk musikalmusikk <3

Ellers var jeg på kino på lørdag og så Mysteriet Herr Link og her er traileren:



Og nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av denne filmen og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse :)

Mysteriet Herr Link

Jeg begynner å innse at det er unødvendig av meg å bruke så mye tid på å irritere meg over manglende forestillinger av animasjonsfilmer på originalspråket. Ikke fordi det ikke er irriterende, men fordi jeg etter over fem år med frustrasjon over problemstillingen burde innse at det er et tapt slag. Dessuten er det mange flinke folk som dubber animasjonsfilm i Norge og det finnes bonuser i at vi kan gi karakterer ekstra personlighet med å gi dem ulike dialekter, noe som ikke blir helt det samme på engelsk.
Uansett, det var en digresjon, men sakens kjerne er altså at Mysteriet Herr Link kun ble satt opp på norsk og at det funket ganske fint. Og generelt sett er dette en film jeg vil tvinge alle til å se, ikke fordi den nødvendigvis var eksepsjonell, men fordi Laika som er studioet bak denne filmen virkelig trenger et større publikum. Som et av få studioer sverger de fortsatt til stop-motion som animasjonsstil, noe som er både tidkrevende og pirk, og det som gjør meg litt trist er det at filmene deres ofte blir lite besøkt. Særlig Mysteriet Herr Link har tjent inn urovekkende lite på verdensbasis og jeg tror en animasjonsverden uten Laika ville vært fattigere. Jeg ville savnet dem veldig hvis de hadde måttet kaste inn håndkleet som filmstudio.
Hva angår Mysteriet Herr Link så er det mye som er fint utenom animasjonen (som dog er et høydepunkt for denne filmen ser helt fantastisk ut). Det er en fin historie om den arrogante eventyreren Lionel Frost som drømmer om å bli medlem av en klubb for oppdagere som ikke vil akseptere ham og tror at en storfoting vil være nøkkelen. Og så blir dette til et eventyr som i og for seg ikke er så nyskapende, men med den historiske settingen og referanser som er mer Jules Verne enn moderne popkultur, føles det likevel litt unikt.
Og jeg er litt ambivalent når det gjelder historien for jeg likte den og syns den var engasjerende hele veien, men samtidig så har denne filmen en lysere fargepalett enn mye av det Laika har laget før (som tenderer mer mot det gotiske og sære) og det er også en mer lett og strømlinjeformet historie. Og det er ikke nødvendigvis noe galt med det, dessuten hadde Laika kanskje et lite håp om at dette var grep som ville gjøre at de faktisk tjente mer på denne filmen enn de foregående filmene sine (noe som dog dessverre ikke har vært tilfelle). Personlig liker jeg dog særheten som preget både Bokstrollene og Kubo og syns de på mange måter var mer minneverdige designmessig sett.
Og jeg har generelt sett et litt ambivalent forhold til Mysteriet Herr Link for den er flott laget, den er underholdende, oppriktig morsom og har en fin historie og gode karakterskildringer. Det er mye fint her og likevel er det egentlig ikke så interessant. Og samtidig så har jeg litt lyst til å være overstrålende positiv bare fordi jeg har så lyst til at Laikas filmer skal ha et publikum, så det er litt vanskelig.
Det jeg kan si er at jeg tror litt av problemet med denne filmen spesifikt er at den faller litt mellom to stoler. For dette er definitivt familievennlig, men det er ting ved settingen og referansene som nok vil appellere mer til voksne nostalgikere enn de yngste. I tillegg leste jeg en teori om at Laika kanskje er for dyktige for man kan i stadig mindre grad se at de bruker stop-motion som hovedteknikk fremfor data-animasjon og dermed er det nok en del som undervurderer arbeidet som ligger i hvor fantastiske filmene deres ser ut, i tillegg til at noe av sjarmen med stop-motion faller bort fordi det litt mer keitete i designet til Herr Fox-filmen til Wes Anderson for eksempel eller Wallace & Gromit i seg selv er noe av appellen. Jeg vet ikke.

Uansett er dette en fin film og mens jeg etter litt usikkerhet lander på terningkast 4 så er det en veldig sterk firer, litt på samme måte som dette er en svært severdig film.


Kommentarer

Populære innlegg